» Olaszország

» Olaszország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Olaszország legszebb labirintusai.
A labirintus a klasszikus korban többnyire misztikus jelentéssel bírt, a középkorban pedig mágikus, vallásos értelmezést kapott, a 16. század közepétől az udvarok hangulatához jól illeszkedő játékká vált, később pedig a 16-18. századi villák fantáziadús kertjeinek dekoratív kiegészítőjévé váltak. A labirintusok gyakran a növekedés, a belső utazás, az univerzum és a pszichénk összetettségének metaforái. 

Olaszországban számos labirintus létezik, némelyik egészen régi, mások újabb keletűek. Ideális célpontot jelentenek a természetben való elmerüléshez, elkerülve a zsúfolt helyeket.

Labirinto della Masone - Fontanellato (Parma)

A Parmense vidékén található Masone labirintus, amelyet Franco Maria Ricci művészeti kiadó és szerkesztő rendelt meg, a világ legnagyobb labirintusa.

Palmanova erődített városa ihlette, és teljes egészében bambuszból épült, egy olyan növényből, amely nagy mennyiségű szén-dioxidot nyel el. A labirintusban mintegy 200 000 különböző fajhoz tartozó bambusznövény található, amelyek magassága 30 centiméter és 15 méter között mozog.

"Ez egy labirintus, amelyben el lehet veszni, fantáziálni és elmélkedni lehet" - olvasható a Masone-labirintus honlapján.

Csak a labirintus végén lehet bejutni - szimbolikusan megtisztulva - a múzeumba, amely a Ricci által ötven év alatt összegyűjtött műalkotások teljes gyűjteményének ad otthont.

Van itt egy bisztró is, ahol a helyi konyhát (ez Emilia-Romagna Élelmiszer-völgyének szíve) élvezhetjük, amelyet a díjnyertes séf, Spigaroli kurátora állított össze.

A labirintus megalkotásakor Ricci-t a 20. századi argentin íróval, Jorge Luis Borges-szel való találkozás inspirálta, aki számos művében bevezette a labirintus témáját. Nem véletlen, hogy világszerte számos labirintust építettek az ő tiszteletére.

Labirinto Borges - Isola di San Giorgio (Velence)

A Borges-labirintus a velencei San Giorgio Maggiore-szigeten.

A velencei San Giorgio-szigeten a 2011-ben épült varázslatos Borges-labirintus nemrég nyílt meg a nagyközönség előtt (2021. június 11-én, Jorge Luis Borges halálának 25. évfordulója alkalmából).

A teljes egészében bokorfákból (3200) álló labirintus a Buenos Aires-i író előtt tiszteleg. A bonyolult labirintust Borges "Az elágazó utak kertje" című novellája ihlette. Az ösvény mentén Borges számára kedves szimbólumokat ábrázoló tárgyak találhatók: tükrök, homokórák és egy hatalmas kérdőjel. A növények sövényei úgy vannak elrendezve, hogy kétszer is a "Borges" nevet formálják.

A labirintus a 20. századra jellemző belső zavart és az elveszettség érzését hivatott jelképezni, olyan témákat, amelyeket Borges széles körben feldolgozott írásaiban.

A bejárattól nem látni sem a kijáratot, sem az ösvényt, amely kanyarokban és szűk átjárókban kanyarog; és miközben az ember oda-vissza halad, apró bokorfalevelek simogatják, miközben a föld illatát érzi, és az audioguide-on keresztül Antonio Fresa által komponált dallamot hallgatja, amelyet a Teatro della Fenice zenekarral ad elő.

A Borges-labirintust a Giorgio Cini Alapítvány hozta létre Maria Kodama írónő, Borges özvegyének megbízásából.

Labirinto di Valsanzibio - Galzignano Terme (Padova)

Olaszországban található a világ legrégebbi növényi labirintusa: a Padova közelében található Valsanzibio labirintus.

A Villa Barbarigo nagyobb Valsanzibio kertjének része, a labirintus 6000 örökzöld bokorcserjéből épült. E növények többsége több mint 400 éves, és 1664-1669 között ültették őket, amikor a Valsanzibio-kerteket létrehozták.

A Valsanzibio-labirintus megőrizte a reneszánsz és barokk műemlékekhez illő titokzatosságát, és Istennek tett fogadalomként épült, hogy véget vessen a pestisjárványnak, amely akkoriban pusztított a környéken.

A labirintust eredetileg szimbolikus ösvénynek, a megváltás útjának tervezték, amely az embert a tévedéstől az igazsághoz vezeti. A magas falak között elbizonytalanodva, kétkedve haladunk tovább; minden egyes ígéretes rövidebb út meghosszabbítja az utat, vagy a hét zsákutca egyikébe vezet, amelyek mindegyike a hét halálos bűn egyikét jelképezi. Ha ezeket leküzdötted, egy torony tetejére érsz, ahonnan szimbolikusan tisztább képet kapsz az életedről.

Ez az utazás a Diana-pavilonnál kezdődik, a látványos monumentális bejáratnál, amely a 19. századig hajóval volt megközelíthető Velencéből.

A labirintus kijáratához érve leülhetsz a Remete barlangjában, és meditálhatsz arról, amit a labirintusban tett sétád során felfedeztél.

Villa Garzoni - Collodi (Firenze)

Kevésbé titokzatos, de ugyanolyan lenyűgöző a Villa Garzoni történelmi kertjében található labirintus Collodiban, ahol Carlo Lorenzini író apja, a Pinokkió kitalálója dolgozott.

Az olasz kert egy 18. századi remekmű, amelyet napjainkig jól megőriztek; vannak benne vízjátékok, nagy medencék, bambuszligetek és páholysövények, mesterséges barlangok, szobrok, vízköpők és persze a labirintus, amely a néphit szerint szerencsét hoz a pároknak: azt mondják, hogy a labirintusban kéz a kézben járva hosszú és boldog szerelmet garantál!

A labirintus az egyetlen, amely a környék villáiból fennmaradt. Kicsi és meghitt, számos kereszteződéssel, zsákutcával és tévútvonallal rendelkezik, amelyekben könnyű eltévedni - és jól szórakozni.

Castello di Donnafugata - Ragusa, Szicília

Egy labirintus, amely szórakoztatja a látogatókat, és felidézi egy letűnt korszak nemeseinek játékait. Ez a labirintus a Donnafugata kastély belsejében található, 15 kilométerre a szicíliai Ragusától.

Száraz kőfalakból és a régióra jellemző helyi fehér kőből készült, és a bejáratnál egy kőkatona áll.

Egykor sövénnyel és kúszórózsákkal fedték be, hogy megakadályozzák a járókelők leskelődését, és megnehezítsék a kijáratot, egészen másképp nézett ki, mint ma. Ennek ellenére továbbra is izgalmas végigsétálni rajta, és megtalálni a kijáratot.

A labirintus trapéz alakú, és ez nem véletlen: a villát birtokló bárót utazásai során a London melletti Hampton Courtban látott labirintus ihlette.

Ragusától alig 20 kilométerre található a Donnafugata-kastély, a labirintus körül emelkedő pazar nemesi rezidencia.GPS: 42° 38′ 18.33396″, 12° 40′ 27.4692″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward