» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Mercati e Foro di Traiano - Traianus Fóruma


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A császárok fórumai közt legnagyobb és legdíszesebb Traianus Fóruma volt. Olyan egységes és fenséges tér volt, hogy az ókorban Róma legszebb terének tartották. 1980 óta a Világörökség része.

A Mercati e Foro di Traiano terveit a damaszkuszi Apollodorus készítette. I. sz. 112-113-ban avatták fel, utolsóként a császári fórumok között. E fórum létesítésekor lehetett először sima úton átmenni a Forum Romanumról a Mars-mezőre (campus Martius). A fórum egykor érintkezett Caesar fórumával, ma a Via del Fori Imperiali elválasztja tőle.

BIBLIOTHECA ULPIA

A fórum része volt a Bibliotheca Ulpia, amely az alexandriai könyvtár mellett egyike volt az ókor legismertebb könyvtárainak.

BASILICA ULPIA

A Basilica Ulpia az addig épült legnagyobb basilica volt Rómában. Megjelenésében a hatalmat és a gazdagságot tükrözte. Gazdag díszeiből többet felhasználtak más római építményeken, így a Constantius diadalíven, a helyén mára csak néhány oszlop maradt.

TRAIANUS DIADALOSZLOPA

A fórumon áll a daciai háborúk történetét szalagszerűen egymás mellé helyezett jelenetekben, művészileg kidolgozott domborművekkel megörökítő Traianus diadaloszlop, melynek tetején a császár aranyozott bronzszobra állt (most Szent Péter apostol szobra látható rajta), később pedig tövében helyezték el a Traianus hamvait rejtő arany urna.

A 100 római láb (29,5 m) talapzattal együtt közel negyven méter magas diadaloszlopot 113-ban avatták fel Traianus dicsőséges daciai hadjáratai (101-106) emlékére. Az oszlop 19, egyenként negyventonnás márványtömbből áll. Ezeken csigalépcsőszerűen felfele haladva több mint száz jelenet idézi fel a császár hadjáratát. Az oszlopon 2500 emberalakot ábrázoltak.

Ez volt az első római diadaloszlop és az egyetlen, amely az évezredek során mindig talpon maradt Rómában.

2018 nyarán két hang és fény show-t tartanak itt esténként. A Cézárok útja és az Augustus Fóruma Show-k segítenek elképzelni, hogy milyen volt az élet a római császárok korában. Az ősi falakra, oszlopokra és árkádokra színes képeket vetítenek, a történeteket pedig angol narráció kelti életre. Az Ara Com'era elnevezésű, 45 perces „virtuális valóság" show a Museo dell'Ara Pacis-ban látható, és azt mutatja be, hogyan nézhetett ki a Béke oltára, vagyis az Ara Pacis a maga idejében.

Belépő 2018:
Felnőttek: 15 euró
Kedvezményes: 13 euró (EU tagok 6 és 25 év között)
6 éves kor alatt ingyenes.

Frissítve: 2018. május

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:00187 Róma, Via IV Novembre 94
GPS: 41° 53′ 46.51976″, 12° 29′ 9.65857″
Honlap: http://www.mercatiditraiano.it

Még nem érkezett hozzászólás!