» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világörökség részét képező tizenkét Medici-villa, amelyek az itáliai reneszánsz fennmaradt remekei.

A Medicieknek köszönhető az a számtalan csodaszép villa is, melyek hosszú uralmuk alatt, a XV. század és a XVIII. század eleje között épültek, gyönyörű parkoktól és kertektől övezve. A Medici villák nem csupán a kikapcsolódás és a pihenés helyszínéül szolgáltak, hanem a Mediciek hatalmát is jelképezték a fennhatóságuk alatt álló területeken, valamint egyben az adott térség mezőgazdasági központjai is voltak. Napjainkban ezek a paloták jelentős művészeti, kulturális és történelmi értékeknek számítanak.

A 12 Medici villa: Villa de Cafaggiolo, Villa de Il Trebbio,Villa de Careggi, Villa Medici de Fiesole, Villa de Castello, Villa de Poggio a Caiano, Villa de la Petraia, Jardin de Boboli, Villa de Cerreto Guidi, Palais de Seravezza, Jardin de Pratolino, Villa La Magia.

Villa de Cafaggiolo, Villa de Il Trebbio: Ez a két villa volt a Medici család első két, Firenzén kívül épült rezidenciája. Mindkettő a Mugello térségében található és a XIV. századi várkastélyok stílusjegyeit hordozza.

Villa de Poggio a Caiano: A Montalbano régióban található a Villa Medicea di Poggio a Caiano, amely az egyik leghíresebb Medici villa. Lorenzo de Medici kezdi építtetni a feljegyzések szerint 1445-től, és kisebb-nagyobb megszakítások után, 1513 és 1521 között fejezik be a munkálatokat, fia Giovanni, vagyis X. Leó pápa utasítására. Ez a palota a reneszánsz építészet első olyan példája, ahol tökéletes harmóniát alkotnak az ókori építészet sajátos vonásai, a toszkán vidék nemesi udvarházainak jellegzetes építészeti elemeivel. A Villa belső tereit, a kor híres művészeinek alkotásai díszítik, mint Filippino Lippi, Andrea del Sarto és Jacopo Pontormo manierista festő, akinek két freskója a villa nagytermének mennyezetét borítja.

Villa La Magia: A villa a Montalbano északi lejtőinek egyik dombján található, Quarratában, a Villa Medicea La Magia . Ezen a területen eredetileg a pistoiai, nagy befolyással bíró Panciatichi család erődítményszerű vára állt, melyet a XIV. század második felében építettek. A Medici család, Alessandro de' Medici herceg személyében, először 1536-ban kerül kapcsolatba az épülettel, amikor is vadászatot rendez V. Károly császár tiszteletére és az előkelő társaságot itt látják vendégül. A La Magia azonban csak 1583-ban lesz a Mediciek tulajdona, I. Francesco de' Medici uralma idején, aki fokozatosan növelni akarta a Medici-ház földbirtokait a Nagyhercegség területén. A rezidencia átépítésével Bernardo Buontalenti udvari építészt bízza meg és a munkálatok 1585-re már be is fejeződnek. Nem túl hosszú ideig maradt a Mediciek birtokában, 1645-ben a Villát és a körülötte elterülő gazdaságot eladták egy castelfiorentino-i nemesi család tagjának, Pandolfo Attavantinak, aki az addig főleg vadászházként funkcionáló épületet átalakította valódi, elegáns villává.

Villa de Cerreto Guidi (Cerreto Guidi): A Villát I. Cosimo de Medici 1555 körül alakíttatta át, a maga nemében egyáltalán nem hivalkodó vadász rezidenciává. Korábban ezen a helyen a Guidi grófok várkastélya állt, de ekkortájt a kisváros már a Toszkán Nagyhercegség uralma alá tartozott. A villa történetére egy kegyetlen gyilkosság vet sötét árnyékot, állítólag 1576 július 15-én itt fojtotta meg hűtlensége miatt Isabella de' Medicit férje I. Paolo Giordano Orsini, habár erre nincs semmiféle bizonyíték, sőt akadnak olyan korabeli feljegyzések is, melyek szerint Isabella vízkorban hunyt el. A villa első emeletén kapott helyet a Vadászati és Helytörténeti Múzeum, melynek gyűjteménye főként XVII.-XIX. század közötti vadászfegyverekből áll.

Villa de Castello (Firenze): A világ egyik legértékesebb gyűjteménye a firenzei Villa di Castello kertjében található. Itt ötszáz cserépbe ültetett citrusfát őriznek, vannak közöttük több mint háromszáz évesek is. A citruskertben egyedül a második világháború és az 1985-ös fagy okozott kárt.

Villa di Pratolino (Vaglia)

Tartomány:Toscana
GPS: 43° 57′ 53.41003″, 11° 17′ 37.04269″

Még nem érkezett hozzászólás!