» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna

Halpiacok az olasz Adria tengerpartjain


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ezek azok a halpiacok, ahol még mindig megtalálhatók az ezeréves halászati hagyományok, természetesen a napi fogással együtt, amely az Emilia-Romagnát az egész világon híressé tevő gasztronómiai kincs egyik alapanyaga.

 

PORTO GARIBALDI

Kezdjük a Ferrara tartománybeli Porto Garibaldi piacával, amely még mindig a Felső-Adria egyik legfontosabb halászati központja, lenyűgöző hajóflottájával. A lenyűgöző világítótorony körül kialakított kikötő ősi hangulatú látványosságot kínál, míg a halászat hagyományai a halpiacon érnek véget.

A nagykereskedelmi halárverés csak az üzemeltetők számára nyitott, de közvetlenül a kikötőben vagy a város különböző halárusainak pultjain a térség összes halfajtája megtalálható, a legolcsóbbtól a legdrágábbakig.

COMACCHIO

Comacchio piacának, a lagúna menti, egyedi jellegzetességekkel rendelkező városnak nem kisebb a történelme.

Az Antica Pescheria (régi halpiac) egy gyönyörű 17. századi épület, ma egy gyönyörű csarnok, míg a Manifattura dei Marinati (pácolt halak üzeme) a mai napig feldolgozza a helyi haltermékeket. Itt minden évben karácsonykor a helyi termék par excellence: az angolna, az olasz karácsonyi hagyományok igazi eledele kerül árusításra.

CERVIA

Ha van olyan hely az Adriai-tenger partján, ahol a tenger illata keveredik a só illatával, és a csatornakikötő varázsa szorosan kapcsolódik a "fehér arany" kereskedelméhez kapcsolódó épületekhez, akkor ez Cervia. A só és a tengeri kultúra évszázadok óta együtt él az olasz félszigeten, ahol az előbbit az utóbbi tartósítására használták, különösen a hosszú tengeri utak során.

Cerviában friss halat lehet vásárolni a Porto Canale rakparton, ahol néhány hajó a tengeren töltött nap gyümölcsét mutatja be (sokan kínálnak halászati turisztikai szolgáltatást is). Az egyetlen tanács, hogy ha választani akar, próbáljon meg legkésőbb 8.00 órakor ott lenni.

Ha lenyűgözi Romagna e fontos városának tengerészeti történelme, akkor nem hagyhatja ki a híres Sómúzeum és a sómunkások házai és tere, valamint a tizenhetedik-tizennyolcadik századi sótárolók megtekintését.

CESENATICO

És itt vagyunk Cesenaticóban, ahol a Tengerészeti Múzeum ősi vitorlásai egymás mellett horgonyoznak a modern motoros halászhajókkal, amelyek kijárataikkal a Leonardo által tervezett csatornakikötő korának ritmusát adják.

Az ókorban erődített városként és katonai kikötőként alapított Cesenatico ma kagylótermesztéséről és Emilia-Romagna egyik legfontosabb halászati központjáról híres. Itt a helyben tenyésztett rákok és puhatestűek széles választékát, valamint a halak, különösen a kék halak kiváló választékát találja.

Cesenatico hosszú tengerész múltra tekint vissza, amit a Piazzetta delle Conserve-től néhány lépésre található Antica Pescheria (régi halpiac) is bizonyít, ahol a földbe ásott ősi és jellegzetes edényekben halat tároltak.

A mindennapi halas élet főként a rakpartok mentén zajlik, és összefonódik az emberek jelenlétével és a múltbeli tengerészeti munkára való utalásokkal, amelynek emlékére a nyugati rakparton áll "La Mà" (Az anya) szobra, aki gyermekei társaságában a horizontot fürkészi, várva, hogy férje visszatérjen a halászatból a hajójával, amelyet a vitorla színeiről ismerhetett fel.

BELLARIA IGEA-MARINA

A Bellaria Igea Marina kis kikötője is rendelkezik egy jó halászhajóflottával, amely már hajnal előtt kihajózik a szokásos halászati kirándulásokra.

Itt a halászat főként vonóhálóval, kagylóhalászattal, tükörhálóval, kreolokkal (tintahalak és rákfélék halászata), kosarakkal (tengeri csigák halászata), "cugulli"-val vagy "bertovelli"-vel (angolnák halászata) és "bertovelli"-vel (angolnák halászata) történik.

A tengerbe való első "leereszkedés" után a hajók visszatérnek a kis kikötő dokkjaihoz, ahol a móló melletti bódékban friss halat lehet vásárolni.

Ebben az esetben is azt tanácsoljuk, hogy korán keljen fel reggel, ha választani szeretne a halak közül.

RIMINI

Talán Rimini városa az, ahol Romagna legnagyobb kiskereskedelmi halpiaca található. A piac a város történelmi központjában található, és nyüzsgő, a napi fogásokat kínáló standok a halászhajók nagy flottáját tükrözik, amelyek minden nap messzire és messzire hajóznak az Adrián, némelyikük több napon át.

Friss hal minden reggel - hétfőtől szombatig - kapható, és gyakran jó áron, mivel közel van a legfontosabb nagybani piac az egész romániai és azon túli partvidéken.

Körülbelül 60 standdal rendelkezik, és szinte minden reggel közvetlenül a rimini kikötőből érkezik a hal, amelyet éjszaka fogtak ki, és még aznap frissen értékesítenek.

Ez az egyik olyan hely, amelyet nem hagyhat ki, ha a helyi ételek rajongója: az autentikus rimini élet hangjai, illatai és ízei.

CATTOLICA

Egy kicsit lejjebb, és máris Cattolicában vagyunk, egy régi halászati hagyományokkal rendelkező tengerparti városban.

A Tavolo és a Conca folyók torkolatai között irigylésre méltó helyen fekvő Cattolica a rómaiak és Ariminum városa óta mindig is biztonságos kikötő volt, bár csak a 19. század óta foglalkozik a kikötő a halászattal.

A cattolicai halászflotta híres a kagylóhalászatról, ezért minden nyáron július végén nagy fesztivált rendeznek, a "kagylók varázslatos éjszakáját".

A Cattolica halászflottájának meglátogatása azonban, mint minden romagnai halászflottának, mindenekelőtt azt jelenti, hogy az évszázadok során kialakult történelem varázsát kell értékelni, ami az "ipari" tevékenység maradványaiban (mint például a régi tűzrakóhely) és egy olyan múlt maradványaiban (mint például a Malatesta-erőd) is megmutatkozik, amelyben a tengerparti élet a kalóztámadások elleni védekezést is jelentette.Tartomány:Emilia-Romagna
Település:Rimini
GPS: 43° 56′ 49.55352″, 12° 37′ 50.767″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward