» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A római birodalom egyik csodájának tartott Aranypalotát 64-ben Néró császár építtette a város egy részét elpusztító tűzvész után.


Domus Aurea

A latin nevén Domus Aurea a Colosseum szomszédságában állt. Néró halála után a 16 ezer négyzetméteres, kertekkel övezett palota tulajdonos nélkül maradt: a termeiben sorakozó műkincseket széthordták, a földdel feltöltött épületre Traianus császár fürdőt emelt.

Az antik Rómának talán nincs is más épülete, amely ilyen nagy hatást gyakorolt volna a későbbi korok művészetére. Mindössze öt hónapig - 31 évesen elkövetett öngyilkossága előtt - lakott Néró az Oppius-dombon emelt pazar palotában.  Vélhetően Görögországból rabolt műalkotások sokasága díszítette a gigantikus kéjlakot, amelynek 10 méter magas termei egyikében találták meg 1506-ban a híres Laokoón-csoportot.

Az évszázadok során elfelejtett Aranypalotát a reneszánsz idején fedezték fel ismét: a festő Raffaello és Michelangelo a Domus Aurea falait borító freskókon tanulmányozta az antik festészetet. Raffaello a mennyezeten át kötélen ereszkedett le a római palotába, amelyről kezdetben azt hitték, hogy barlang.

Domus Transitoria

Tízévi restaurálás után 2019 április közepétől látogathatják a turisták ismét a Domus Transitoriát, Néró császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon. Az első palota a hírhedt 64-es tűzvészben pusztult el.

A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Néró kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért: a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették. A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett, ezt követően épült meg Néró pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

A Domus Transitoria, Néró első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna. Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint "Néró első palotájában a Palatinuson "mindent arany, drágakő és gyöngyház borított". 

A freskók mellett az egykori épület ötven üléses latrinájának falán egy odakarcolt madárrajzot is meg lehet tekinteni.

A látogatók 2019 áprilisától Nero mindkét palotáját bejárhatják vezetett túrákon. A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

 Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma
GPS: 41° 53′ 33.69325″, 12° 29′ 37.60163″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward