» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol

Dél-Tirol Régészeti Múzeum - Itt látható Ötzi


Értékeld Te is:

A Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban látható Ötzi, a jégbefagyott ember.


Az Ötztal-völgyben többféle módon is közelebb kerülhetünk Ötzi mítoszához

Umhausenben az Ötzi-falu egy régészeti vidámpark, amely a neolitikus kor mindennapi életét mutatja be. Legyen szó kézművességről, mezőgazdaságról, állattenyésztésről vagy őseink rituáléiról.

Különösen lenyűgöző a Tisenjochban található helyszín meglátogatása. Vent hegymászófaluból a túra a Martin Busch és a Similaun hüttéken keresztül az Észak- és Dél-Tirol közötti határra vezet. Ott egy piramis alakú emlékmű jelzi az esemény helyszínét.

Azok, akik szeretnék Ötzit személyesen is megtapasztalni, a Timmelsjoch magashegyi úton eljuthatnak a bolzanói Régészeti Múzeumba, ahol Ötzi végső nyughelyét megtalálta.

Museo Archeologico dell'Alto Adige/Südtiroler Archäologiemuseum állandó kiállításán látható Ötzit 1991. szeptember 19-én találták meg az Ötztalban, Hauslabjoch közelében, Similaunhütte-nél (Tisenjoch).

Ötzi 157 centiméter magas volt, és mintegy 50 kilós lehetett. Sötét, középhosszú hajat viselt, szeme barna volt és valószínűleg szakálla is volt. Halálakor 45 éves lehetett, ami akkoriban elég magas kornak számított.

A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljesen épségben megmaradt emberi holtteste. A Kr. e. 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudtak kelni nyáron a magashegységek hágóin. A Glasgow-i Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy Ötzi a dél-tiroli Schnals (olaszul: Senales)-völgyön keresztül érkezett a hegyvidékre, ahol megfagyott múmiáját végül megtalálták.

A múmiát 1991 szeptemberében fedezték fel jégbe fagyva egy gleccseren az Ötz-völgyi Alpokban az olasz-osztrák határon, 3210 méteres magasságban. Az ősembert egy nyíl terítette le, amely eltalálta egy fő artériáját, s perceken belül elvérzett. A testét a gleccser mumifikálta.

Kiállítások

1998 januárjában a similauni múmiát a bolzanói régészeti múzeumba szállították, és ott egy egészen új hűtőtechnikával felszerelt mélyhűtő üvegvitrinjében állították ki 6 fok hőmérsékleten, 99% relatív páratartalmú levegőben.

A kiállításon nemcsak a múmia látható, hanem rekonstruált, életnagyságú Ötzi is, amely a földi maradvány háromdimenziós képei és a legfrissebb orvosszakértői vizsgálatok eredményei alapján készült el.

Gyerek audioguide német és olasz nyelven.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Bolzano
Cím:39100 Bolzano, Museumstraße 43
GPS: 46° 30′ 0.05494″, 11° 20′ 57.732″
Honlap: http://www.iceman.it

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward