» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dante nyomában Toszkánában.


Dante, akit az olasz nyelv atyjának tartanak, 1265-ben Firenzében született és 1321-ben halt meg, Ravennában.

Museo Casa di Dante

Basilica di Santa Croce

A templom belsejében egy üres sírt szentelnek a költőnek, mintha abban reménykednének, hogy Ravenna városa egyszer visszahozza maradványait otthonukba.

Danténak jelképes sírja van - Enrico Pazzi készítette 1865-ben - a Santa Croce-bazilikában, mivel a költő Ravennában hunyt el, a síremléke ott található.

San Godenzo apátsága

A San Godenzo apátságában élt a száműzetése idején 1302-ben. Az apátság gyönyörű román építészete figyelemre méltó hasonlóságot mutat a firenzei San Miniato al Monte templomhoz.

Casentino környéke

Casentino, a Firenze és Arezzo közötti csata színhelye volt, amely 1289. június 11-én zajlott és amelyben Dante vélhetően a firenzei lovasságban harcolt. Érdemes meglátogatni a Poppi várat is, ahol Dante 1311-ben Guido da Romenaf gróf, az uradalom ura feleségének titkáraként tartózkodott. 

A Romena vár egy másik érdekes hely Casentino területén. Dante Alighieri száműzetése idején egy ideig a várbann élt. Az egyetlen maradvány egy felvonóhíd, a foglyok tornya és a járőrutak. A lenyűgöző táj inspirálta a költőt.

Porciano várban is élt Dante, a múzeumban meg lehet látogatni Dante termét.

Sasso Pisano és Monterotondo

Sasso Pisano és Monterotondo, más néven az Ördög-völgy, valószínűleg inspirálta Dantét a Pokol leírásához. Ennek a kísérteties tájnak a kénes fumarolái bizonyára lenyűgözték magukat Dante képzeletében, különösen az Inferno hetedik énekében.

Monteroni d'Arbia

Monteroni d'Arbia, az Isteni Színjáték egyik leghíresebb szereplőjéhez kapcsolódik, aki Pia de'Tolomei nevű nemes nő. Árnyéka Dante előtt jelenik meg a Purgatórium lejtőin, és az olvasók a szívükbe vették, annak ellenére, hogy apró szerepe van. „Siena mi fè, disfecemi Maremma” (Siena arra késztetett engem, Maremma nem tett rám), mondja, a férjétől elkövetett meggyilkolásának szívszorító utalásában.

Tresana

Tresana ad otthont a Giovagallo várnak, amely Moroello Malaspina tartózkodási helye. Moroello 1306-ban látta vendégül a száműzött Dantét, valószínűleg ebben a kastélyban, az Isteni Színjátékban is megörökíti.

Capolona

Capolona bizonyítja, hogy Dante mennyire ismerte szülőföldje, Toszkána földrajzát. Egy kis város, amelyet a Purgatóriumnak is neveznek, mint azt a helyet, ahol az Arno folyó „felfordítja az orrát” Arezzónál, nyugat felé fordulva, hogy elkerülje az ott élő „botoli ringhiosi” -t (ropogós átkokat).

Tartomány:Toscana
GPS: 43° 27′ 31.15476″, 11° 8′ 20.11344″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward