» Németország

» Németország » Berlin


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Neue Nationalgalerie a Berlinben őrzött modern műkincsek fő kiállítóhelye, gyűjteményébe mások mellett Edvard Munch, Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee és Salvador Dalí több alkotása tartozik.
Öt évig tartó munka után fejezték be a felújítást a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a német főváros első számú modern képzőművészeti múzeumában.

A belvárosi Potsdamer Platz melletti világhírű Kulturforumon álló csupa fém és üveg pavilont az 1968-as átadás óta először újították fel. A modern építészet legnagyobb mesterei között számon tartott Ludwig Mies van der Rohe tervezte épületet akadálymentesítették, szerkezetét azbesztmentesítették. Az összes többi részét szétszerelték, kijavították vagy kicserélték, majd újra összeállították.

Csaknem 35 ezer alkotóelemet választottak le a vasbeton szerkezetről, például nagyjából 1600 négyzetméternyi üvegfalat, amely az épület négy oldalhomlokzatát alkotta. Ezt kétrétegű - egyenként 12 milliméteres - üvegtáblákból építették újjá. Felújították a többi között a hőszigetelést, a világítást, a légkondicionáló rendszert és a csaknem nyolc méter belmagasságú kiállítócsarnok padlófűtését is.

A munka a berlini állami nagyberuházásoknál megszokott módon a tervezettnél jóval több pénzt emésztett fel, viszont időben elkészült. Csaknem 140 millió eurót (51 milliárd forint) költöttek rá. Az első tervekben 100 millió eurós kiadással számoltak, a 2018-ban módosított költségvetésben 110 millió euró szerepelt.

A Neue Nationalgalerie a Berlinben őrzött modern műkincsek fő kiállítóhelye, gyűjteményébe mások mellett Edvard Munch, Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee és Salvador Dalí több alkotása tartozik. Helyhiány miatt a művek töredékét lehet bemutatni. Ezért a szomszédos - korábban parkolónak használt - telken felépítik testvérintézményét, a Modern Művészetek Múzeumát (Museum der Moderne).

A tervek szerint 2026-ra felépülő múzeum lesz az otthona egy műgyűjtő házaspár, Heiner és Ulla Pietzsch képeinek is. A házaspár még 2010-ben ajánlotta fel a városnak a többek között René Magritte, Joan Miró, Frida Kahlo és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be az összes képet.

A városvezetés reményei szerint a felújított Neue Nationalgalerie és az új intézmény révén a Kulturforumon kialakul egy új múzeumi központ, amellyel Berlin a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.Tartomány:Berlin
Település:Berlin
Cím:Neue Nationalgalerie
GPS: 52° 30′ 25.13286″, 13° 22′ 3.32224″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward