» Németország

» Németország »

Németország legizgalmasabb autómúzeumai


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Németország legizgalmasabb autómúzeumai.


Mercedes-Benz Múzeum: 130 év autógyártás története

A Mercedes-Benz Múzeum 9 emeletével és összesen csaknem 17 000 négyzetméternyi kiállítóterével a legnagyobb ilyen jellegű múzeum, amely az autóipar 130 éves történetét mutatja be. Már több mint tízmillió látogató járt ott.

Az időutazás a Benz Patent Motor Car No. 1. számú gépkocsival kezdődik. A háromkerekű, belsőégésű motorral felszerelt járművet Carl Benz mérnök építette, aki 1886-ban szabadalmat kapott rá. Az első nyilvános tesztvezetés Mannheimben még ugyanebben az évben következett. Egy darab történelem: az 1-es szám a modern autó születésének előhírnöke. Az ezt követő fejlődést - beleértve az olyan legendákat, mint az Ezüstnyíl, a Gullwing és a nagyszerű szupersportkocsik - különböző szinteken mutatják be: a márka születésétől a versenysikereken át a jelenlegi technológiáig, mint például az elektromos motorok.

A fiatalabb látogatók számára a CAMPUS gyermek- és ifjúsági részleg ingyenes műhelyekkel várja a hétvégén. 

Info:
Helyszín: Mercedesstrasse 100, Stuttgart
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig, 9-18 óráig; ünnepnapokon nyitva.
Belépőjegy: normál napijegy 10 euró, kedvezményes 5 euró,
14 éves korig ingyenes

BMW Múzeum: A design, a technológia és az építészet hármasa

A BMW Múzeum egyedülálló látványossága: egy 714 rozsdamentes acélgömbből álló szobor, amely a BMW változó formáit és formatervét sugallja. A látogatók egy 1000 méter hosszú, körkörös útvonalon sétálnak végig a vállalati múzeum összesen 25 kiállítási területén. A 120 kiállítási tárgy között autók, motorkerékpárok és motorok szerepelnek. Az állandó kiállításokon olyan klasszikusokat csodálhat meg, mint a kétüléses sportkocsi roadster - egy igazi gyűjtői modell - vagy művészien átalakított BMW modellek.

A BMW számos vezetett túrát kínál: A tartalom a történelmi túráktól a jövő mobilitási koncepcióiról szóló izgalmas információkig terjed. Gyári túra is rendelkezésre áll. Míg a BMW Múzeumba belépőt kell fizetni, a szomszédos, élményközpontként kialakított BMW Weltbe a belépés ingyenes.

Info:
Helyszín: Am Olympiapark 2, München
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig
Hétfő szabadnap
Belépő: 10 euró, kedvezményes 7 euró, családi jegy 24 euróért.

Porsche Autómúzeum

A Porsche Múzeum mindössze tizenegy éves - és minden évben rajongók százezrei özönlenek Stuttgartba. Már a bejáratnál meglepődnek. Itt három különböző évjáratú Porsche 911-est helyeztek el fehér sztélékre - az "Inspiration 911" elnevezésű installációt Gerry Judah angol művész készítette. Az épületben a vállalat 80 Porsche modellt és számos kisebb kiállítást mutat be.

Maga a kiállítás két részre oszlik: az 1948 előtti cégtörténetre, valamint a vállalat termék- és motorsporttörténetére. Azok, akik interaktívan szeretnének részt venni, például autóhangokat keverhetnek és "megkomponálhatják" saját zenéjüket, vagy egy tizenkét méteres érintőképernyős falon követhetik a vállalat történetét. Ez az 1898-as évre nyúlik vissza. 

Info
Helyszín: Porscheplatz 1, Stuttgart
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 9-18 óra között; ünnepnapokon nyitva tartás
Belépő: 10 euró, kedvezményes 5 euró, családi jegy 24 euró, 14 éves korig ingyenes

Volkswagen Autómúzeum és Autostadt

Wolfsburg két Volkswagen-múzeummal büszkélkedhet: az AutoMuseum és az Autostadt. Az AutoMúzeumban prototípusok és egyedi példányok állnak olyan klasszikusok mellett, mint a "Bulli" vagy a "Golf". Egyikük a VW Bogár "Herbie", amely az azonos nevű filmsorozat főszereplőjeként milliókat izgatott; Herbie, a jellegzetes függőleges csíkokkal ellátott, segítőkész autó a Disney-filmekben üldözi ellenfeleit, és Bogár létére figyelemre méltó végsebességet ér el. Egy másik egyedi példány is izgalmas: egy lebegő VW Golf. Összesen 130 jármű nyújt betekintést a VW történetébe.

Az Autostadtot ezzel szemben tematikus parknak tervezték. Itt nemcsak új járműveket lehet átvenni, hanem az Audi-tól a Porschén át a VW-ig az egyes konszernmárkák saját pavilonokban mutatkoznak be.

Info:
Helyszín AutoMuseum Volkswagen: Dieselstraße 35, Wolfsburg
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 10 órától 16 óráig.
Belépőjegy: felnőttek 8 euró, kedvezményesen 4 euró, családi jegy 20 euró.

Helyszín Autostadt: Stadtbrücke, Wolfsburg
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 10 órától 18 óráig.
Belépő: felnőttek 18 €, kedvezményesen 14 €, gyerekek/fiatalok (6-17 éves korig) 6 €.

Technológiai múzeumok Sinsheim és Speyer: Minden, ami hajt, repül és úszik

A Kék Láng - egykor minden idők leggyorsabb szárazföldi járműve volt.

Egy autó és egy rakéta keresztezése: a "Kék Láng" 1983-ig tartotta az 1000 km/h feletti sebességrekordot
Sportkocsik és Forma-1-es járművek, valamint veterán autók, repülőgépek, motorkerékpárok, haszongépjárművek, mozdonyok és motorok - a közlekedési eszközök hatalmas választéka látható a két sinsheimi és speyeri technológiai múzeumban.

A történelmi Maybach és Kompressor Mercedes modellek legnagyobb magángyűjteménye mellett Sinsheimben például amerikai klasszikusokat is megcsodálhat. Az "American Dream Cars Collection" hatalmas karosszériával és V8-as motorokkal rendelkező közúti cirkálókat mutat be - a Concorde és a Tupoljev Tu-144 szuperszonikus repülőgépekkel együtt a múzeum fénypontjai. Fontos: Szánjon időt, mert a sinsheimi kiállítási terület több tízezer négyzetméteren terül el! Az új III. csarnokban évente változó különleges kiállítások találhatók.

A Technik-Museum egy másik helyszínt nyitott Speyerben, mintegy félórányi autóútra innen. Gondolkodott már azon, hogy milyen lehet egy tengeralattjáró gyomrában, vagy szeretett volna bepillantani egy Boeing 747-es belsejébe? Speyerben ez lehetséges. Az egykori repülőgépgyárak helyén olyan lenyűgöző nagyméretű kiállítási tárgyaknak van hely, mint az Antonov An-22 légcsavaros repülőgép vagy a Buran űrrepülőgép: az amerikai űrsiklóhoz hasonló szovjet űrsikló. Továbbá: "Apollo & Beyond", Európa legnagyobb űrkiállítása.

A sinsheimi és speyeri múzeumok egész évben nyitva vannak.

Info:
Helyszín: Technik-Museum Sinsheim: Museumsplatz, Sinsheim.
Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 9-18 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9-19 óráig.
Belépő: 19 euró, gyermekek (5-14 éves korig) 15 euró.

Helyszín: Technik-Museum Speyer: Am Technik Museum 1, Speyer.
Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 9-18 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9-19 óráig.
Belépő: 19 euró, gyermekek (5-14 éves korig) 15 euró.
Kombinált belépő mindkét múzeumba és egy IMAX mozi vetítésre: 40 €, kedvezményesen 30 €.

Autómúzeum EFA Mobile Zeiten

Autós időutazáson vehet részt a chiemgaui Amerangban található EFA Mobile Zeitenben: a múzeum látogatói az első motorkocsitól kezdve az 1920-as és 1930-as évek álomautóin át az 1950-es évek legendás kisautóin át az 1980-as évek klasszikusaiig csodálhatják meg a műszaki álmokat a multimédiás kiállításon.

Egy másik tematikus terület a tömeges mobilitás jelenségére világít rá. Ennek gyakorlati példája egy pakisztáni távolsági busz, amelyet nagy odafigyeléssel díszítettek fel.

Info:
Helyszín: Wasserburger Straße 38, Amerang
Nyitva tartás: 10 órától 18 óráig.
Március, október, november: csütörtöktől vasárnapig;
Április és május: szerdától vasárnapig;
Június, július, augusztus, szeptember: keddtől vasárnapig.
A téli hónapokban zárva.
Belépő: 13,50 euró, gyermek (6-17 éves korig) 8 euró, családi jegy 34,50 euró.

Marxzelli Járműmúzeum: lenyűgöző magángyűjtemény

A Karlsruhe melletti Marxzellben a Reichert család fél évszázada magánmúzeumot működtet. Több mint 3600 négyzetméteren több mint 140 autó, 170 motorkerékpár és kétkerekű, 23 traktor és 16 tűzoltóautó van kiállítva. Vannak Mercedes és Opel veterán autók, valamint BMW gépek és Ford járművek a 20. század elejéről. Az amerikai veterán autók szerelmesei is megtalálják, amit keresnek. Még egy külön tűzoltósági részleget is létrehoztak.

Marxzellben ma már kevésbé ismert nevű német autómodellek is találhatók: Borgward és Maico, például. A Borgward 1939-től gyártott személygépkocsikat és teherautókat Bréma környékén. A vállalat azonban jó két évtizeddel később, 1963-ban csődbe ment. A családi tulajdonban lévő Maico vállalat viszont a svábországi Tübingen melletti Pfäffingenben székelt. Az 1950-es években 15 vagy 18 lóerős kisautókat gyártott, amelyek 80, illetve 90 km/h-s végsebességet értek el. A Maico az 1980-as években megszűnt.

Egy másik fénypont: a Reichert család saját múzeumi mozit hozott létre, ahol a látogatók megismerkedhetnek a 20. század technikai fejlesztéseivel.

Info:
Helyszín: Neuenbürger Straße 1, Marxzell
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 14.00-17.00 óráig.
Belépő: 6 €, diákok 4 €, 6 év alatti gyermekek ingyenesen látogathatják a rendezvényt

Autómúzeum Prototyp Hamburg

Németország egyik újabb autómúzeuma: a "Prototyp" 2008-ban nyílt meg a hamburgi HafenCityben, egy műemlék épületben. Az egyedi járműveket - és néha a prototípusokat - multimédiás eszközökkel mutatják be: Elmehetsz moziba, felszállhatsz egy vezetésszimulátorra, és meglátogathat egy kis szélcsatornát is.

A prototípus márkafüggetlen múzeumként tekint magára, ahol ismert cégek különleges modelljei láthatók. Például egy sorozatgyártás előtti Volkswagen vagy egy eredeti Porsche 1939-ből, de egy 680 lóerős Forma-1-es versenyautó és történelmi haszongépjárművek is.

Az "Emberek. Teljesítmény. Wagen" (P.K.W.), a műsor a technológia mögött álló emberekre is összpontosít: konstruktőrökre, tervezőkre és versenyzőkre. Sosem hallott még Otto Mathéról? Nem számít. A prototípusban többet megtudhat a gépészmérnökről, aki lebénult karja ellenére mind a 20 versenyt megnyerte, amelyen 1952-ben indult. A kiállításon látható többek között a "Berlin-Rome-Wagen", a később épített Porschék őse, valamint az osztrák Mathé autógyűjteményének egyéb darabjai, akit Niki Lauda gyermekkora bálványának nevezett.

Info:
Helyszín: Shanghaiallee 7, Hamburg
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 10 órától 18 óráig
Belépő: 10 €, gyermekek 4.50 €, családok 22 €.

PS.SPEICHER: 2500 jármű és történetük

Izgalmas összehasonlítás: hogyan fejlődött az autóipar Kelet- és Nyugat-Németországban.

Az elmúlt öt évtizedben Karl-Heinz Rehkopf gyűjtő közel 2500 történelmi járművet gyűjtött össze; ezek közül több mint 400 látható az általa adományozott PS.SPEICHER múzeumban az alsó-szászországi Einbeckben. Itt nemcsak Németország legrégebbi közúti forgalomban nyilvántartott autója (egy Benz Victoria Patent Motorwagen 1894-ből) várja a látogatókat, hanem a mobilitás több mint 200 éves történetének számos kiemelkedő darabja is - két, három vagy négy keréken. Mindig az adott korszak politikai és társadalmi kontextusára vonatkozó információkba ágyazva. Azok, akik maguk is a volán mögé szeretnének ülni, megtehetik ezt egy versenyszimulátorban, egy valódi Porsche 911-esben.

A főépület mellett négy másik múzeumi helyszín is található Einbeckben, a PS.Depots. A mintegy 1200 motorkerékpárral, 600 személyautóval és kisautóval, 200 teherautóval és autóbusszal, 36 Lanz Bulldoggal, valamint számos egyedi kiállítási tárggyal a látogatók Európa legnagyobb történelmi mobilitási magángyűjteményét tekinthetik meg.

Info:
Helyszín: Tiedexer Tor 3, Einbeck
Nyitva tartás: Áprilistól októberig: keddtől vasárnapig 10-18 óráig, hétfő szabadnap (kivéve ünnepnapokon).
Novembertől márciusig: keddtől péntekig 11-17 óra; szombaton és vasárnap 10-18 óra; hétfőn zárva (kivéve munkaszüneti napokon).
Belépő: 18 €, kedvezményesen 12 €, 6 éves korig ingyenes.

A PS.Depotokra eltérő nyitvatartási idő vonatkozik.

Automuseum Melle Hanomag Commissbrot

A technológiát használni kell, ha meg akarjuk őrizni a jövő számára - ez az Automuseum Melle koncepciója. A több mint 200 kiállított jármű tehát nem csak működőképes állapotban van. A különböző korszakokból származó klasszikus autókat félévente kölcsönzik - így a kiállítás gyorsan változik. A rendszeres látogatók számára ez azt jelenti, hogy mindig vannak új modellek, amelyeket megcsodálhatnak (és vezethetnek)!

Az Osnabrück kerületben, Melle-ben található műemlék épületben összesen 3000 négyzetméternyi kiállítási terület áll rendelkezésre.

Info:
Helyszín: Pestelstraße 38 - 40, Melle
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 11 órától 18 óráig.
Belépő: 9 €, gyermekek 6 €, családok 24 €.

Fichtelberg Múzeum

A Museum Fichtelberg, amely csak 2018 közepén nyitotta meg második helyszínét, úgy hirdeti magát, mint "Németország egyik legnagyobb klasszikus autógyűjteménye". A csúcspontok: Az 1930-as és 1950-es évekből származó járművek, például a kétüléses Mercedes-Benz 300 SLR sportkocsi. De a Jaguar és a Lamborghini modellek szerelmesei is el lesznek ragadtatva.

A múzeumban két teremben traktorok, gőzgépek és mezőgazdasági gépek is megtekinthetők. A fedett szabadtéri területen egy katonai repülőgép is található. Egy-két órás látogatás során sokat megtudhat az elmúlt 120 év autótörténetéről.

A legrégebbi kiállítási tárgy egy francia Panhard & Levassor 1897-ből. A nyolc lóerős kéthengeres 30 km/órás végsebességet ér el, és úgy néz ki, mint egy lovaskocsi.

Különlegességnek számít a "Spatz", a nürnbergi Victoria kétkerekű gyártó terméke. Az 50-es évekből származó kétütemű motor teljesítménye tizenkét lóerő volt. És mivel a karosszéria műanyagból készült, a karburátor megnyalása veszélyes lehetett - mivel az autó erősen gyúlékony volt.

Info:
Helyszín: Nagler Weg 9 - 10 és Bayreuther Straße 33, Fichtelberg.
Nyitva tartás: Nyári hónapokban: keddtől vasárnapig 10-17 óráig, szünidőben hétfőnként is nyitva tart. Téli hónapokban: szombaton és vasárnap 10-17 óra között, ünnepnapokon hétfőtől vasárnapig 10-17 óra között.
Belépő: 12 euró, kedvezmény nyugdíjasoknak és diákoknak 10 euró, családoknak 25 euró.GPS: 51° 5′ 0.31056″, 10° 25′ 24.40884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward