» Magyarország

» Magyarország » Pest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Vác látnivalói.


Diadalív

A 16 méter magas kőalkotást 1764-ben Mária Terézia királynő váci látogatásának tiszteletére emelték.

A leírások szerint annak idején a királynő érkezésének hírére a váciak összefogtak, s két hét alatt megépítették az azóta is épségben álló diadalívet. Amikor Mária Terézia ideérkezett és értesült róla, hogy ilyen gyorsan elkészült a mű, gyanakvóvá vált, és nem mert hintójával áthajtatni alatta, kikerülte az építményt, amin elődeink igencsak megsértődtek.

Fehérek temploma - Váci múmiák

A felsővárosi plébánia templom alatt felfedezett kriptában 152, a XVIII. századból épségben megmaradt koporsó került elő. A koporsókban természetesen módon mumifikálódtak a halottak. Ruháikkal, dísztárgyikkal együtt a szerencsésen alakult mikroklímának köszönhetően maradhattak meg. Az első halottat 1730-ban temették a kriptába, az utolsót
pedig 1808-ban.

Ligeti-tó

Buki tó

Gyadai tanösvény

Ártéri tanösvény

Váci Világi Vigalom

A július közepén megrendezett rendezvény fő helyszínei a Duna-part és a Március 15. tér, de a váci templomok is otthont adnak kulturális eseményeknek.

Sajdik-gyűjtemény

Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus és karikaturista gyűjteménye. A közel 200 darabból álló kollekció a Főtér északi csücskében, a Köztársaság utca 19. szám alatti Pannónia Házban lelt új otthonra. A Pannónia Ház egykor vendégfogadóként, uradalmi kocsmaként működött, jelenleg önkormányzati fenntartású muzeális kiállítóhely.

Miniszobrok

Kolodkó Mihály, az ukrán származású gerillaművész családjával Vácon lakik, és három alkotásával találkozhatnak a város utcáin az arra járók. A vasútállomás előtti téren Morzsa kutya és tyúkanyó várakozó párosa Petőfi Sándor Anyám tyúkja című verséből lép elénk, nem ok nélkül, hiszen a költő 1848 elején a városban írta a verset.

A váci diadalív árnyékában a szörnyülködő Mária Terézia miniatűr szobrát formálta meg Kolodko: az uralkodó állítólag nem volt hajlandó áthaladni kocsijával a tiszteletére rohamtempóban, alig két hét alatt felépített diadalív alatt.

A harmadik miniatűr szobor pedig a háromszög alakú váci főtér végében, a Sajdik-gyűjtemény előtt található és a karikaturista alkotásait megidézve egy parittyázó fiút ábrázol.Tartomány:Pest
Cím:Vác
GPS: 47° 47′ 28.80636″, 19° 7′ 53.46415″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward