» Magyarország

» Magyarország » Fejér


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2022-ben várhatóan megkezdődik a Fejér megyei Válon található Ürményi-Dreher-kastély teljes felújítása.
Az Ürményi-Dreher-kastély mellett a kastélypark is megújul, de sor kerül a Szolgabíróság épületének rekonstrukciójára, a Magtár turisztikai és kulturális célú átalakítására, valamint a Nagypince vendéglátási és turisztikai célú hasznosítására.

A kastélyban látogatóközpontot, interaktív kiállítási teret hoznak létre, ahol a kastély építéstörténetét, az Ürményi-család és a Dreher-család történetét, továbbá a hazai sörkészítés történetét mutatják be, de helyet kap két, Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét bemutató tárlat is. A kastélyparkban sörkertet alakítanak ki, emellett kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz várja majd a látogatókat.

A Nagypincében kézműves sörfőzde létesül a Dreher-hagyományok bemutatása érdekében, sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal, konferenciateremmel. A Magtárban kulturális rendezvénytér lesz, ahol szálláshelyeket is létrehoznak, míg a Szolgabíróság épületében különböző, kapcsolódó szolgáltatások lesznek elérhetők.

Az Ürményi-Dreher-kastély alsó szintje a törökök kiűzése után a jezsuiták rendháza volt. Ürményi József országbíró, a község földesura 1780 körül kastéllyá építtette át főszárny közbeiktatásával és emelet ráépítésével, így kapta meg az épület máig is látható formáját. A U-alakú, copf stílusjegyeket hordozó kastély fő építőmestere valószínűleg Kasselik Fidél volt.

Az Ürményi-család 1878-ban eladta váli birtokát és kastélyát Dreher Antalnak, amely később Dreher Jenő tulajdonába került. A második világháborúban az épület német katonai szálláshely és hadi kórház is volt, majd az államosítás után mezőgazdasági szakiskolaként funkcionált, később könyvtár és Vajda János Emlékmúzeum Tartomány:Fejér
Cím:Vál
GPS: 47° 22′ 3.36756″, 18° 40′ 35.45076″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward