» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tata leghíresebb látnivalója az Öreg-tó, amely az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.


A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

#1 Tatai-tó: Öreg-tó

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Egykor az Esterházyak halastava volt.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

Vaslúd Sokdalom

Általában november végén (nov.24. körül) indul el egyszerre több tízezer madár a környező földekre, majd sötétedéskor szintén egyszerre érkeznek meg és a tó vizén éjszakáznak.

Jó látási viszonyok esetén felejthetetlen élmény a madárcsapatok megfigyelése. A parton a kirepülést és a behúzást kivetítőkön is nyomon követhetik az érdeklődők, a látottak megértését ornitológus magyarázata segíti.

Napközben a látogatók számos természetvédelemmel kapcsolatos bemutatót láthatnak például a kék vércséről, a Vértes legöregebb fáiról, illetve kipróbálhatják a különböző madármegfigyelő távcsöveket.

A gyerekeket kreatív játszóház, játékos távcsöves madárkeresés és madaras memóriajáték várja. A vásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat, de vásárolhatók madár- és természetvédelmi eszközök, valamint könyvek és madarakat ábrázoló festmények.

A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, az ottani időjárás hidegre fordulása után.

Öreg-tavi halászfesztivál

Minden év október közepén reggeli látványhalászattal kezdődik Tatán a Öreg-tavi Halászfesztivál. Az Esterházy-kastély kertjében zajló programon a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.

A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiáról szól. A látogatók megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel.

A halfogyasztást népszerűsítő gasztronómiai esemény csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. A fesztivál szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével. 

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

Tatai vár

A tó partját ékesítő, romantikus épületbe a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményei miatt érdemes betérni. Ékessége gótikus lovagterme, az egykori várbörtönben szabaduló játék működik.

Esterházy-kastély

A kastélyban a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. 

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült. Esterházy Miklós a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. A kastély több helyiségében eredeti állapotban megmaradtak a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben, I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró ún. bécsi vagy schönbrunni békét, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

A kastélyban a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. 

2020 decemberében nyitja meg kapuit a felújított tatai Esterházy-kastély, amely új látogatóközponttal kiegészülve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várja december elejétől ismét a látogatókat.

Szabadstrand az Öreg-tavon

Tata Város Önkormányzata ingyenes fürdőzési lehetőséget alakít ki az Öreg-tó partján, a sétány Építők parkja utáni szakaszán, oly módon, hogy az érintett terület a strandszolgáltatást igénybe nem vevők számára is szabadon átjárható marad.

A szabadstrand kialakításával az önkormányzat kulturált és biztonságos körülményeket kíván teremteni azok számára, akik az Öreg-tó vizében szeretnének megmártózni a meleg nyári napokon.

A tó egyéb részein továbbra is tilos marad a fürdőzés. Ezt a jövőben táblák is jelzik majd.

A strand kialakításának tervezésénél elsődleges szempont volt a természeti környezet megóvása. A területet érintő helyi és nemzetközi védettségből fakadó jogszabályi előírásoknak megfelelően elvégeztették a szükséges hatósági vizsgálatokat. Ezek megállapították, hogy a hatóságokhoz benyújtott dokumentáció alapján a természeti környezet sérülése nélkül van lehetőség a strand kialakítására.

A strand létesítéséhez szükséges a nemenkénti illemhelyek, zuhanyzók és öltözők telepítése, lesz elsősegélynyújtó hely, a fürdőhely elhelyezkedését jelző táblák, a természeti környezethez illeszkedő padok, asztalok és hulladékgyűjtő edények is kihelyezésre kerülnek.

A strand kialakításával járó munkálatok várhatóan 2021. június 30-ig fognak tartani.

A vízminőséggel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az önkormányzat által 2021 májusában elvégeztetett bakteriológiai vizsgálat alapján az Építők parkjánál lévő vízterület a kiváló vízminőségi osztályba sorolható.

#2 Tatai tó: Fényes Fürdő

A Tata város központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping egy közel 30 hektáros természetvédelmi terület. A több mint 100 éves múltra visszatekintő fürdő számos tatai és Tatára látogató gyermekkorát meghatározó kultikus helynek számít a mai napig. A naponta közel 40 ezer liter feltörő, minden évszakban 20-22°C-os források által táplált strand-, és kempingkomplexum, természetvédelmi szempontból is fontos lápvilággal, a nyári szezonban különleges kikapcsolódásra nyújt lehetőséget.

A környező forrásokból s azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki. A fürdő közvetlen szomszédságában található Tatai Fényes Tanösvény 2015-ben került a látogatók számára kialakításra. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a Forrásvidékre látogatók az állandóan aktív forrásokat, találkozhatnak a tanösvényen élő, minden évszakban nyüzsgő állat- és növényvilágával, mindezt vezetett- vagy akár éjszakai túrák keretén belül.

Fényes tanösvény

A fürdő közvetlen szomszédságában található Tatai Fényes Tanösvény. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a Forrásvidékre látogatók az állandóan aktív forrásokat, találkozhatnak a tanösvényen élő, minden évszakban nyüzsgő állat- és növényvilágával, mindezt vezetett- vagy akár éjszakai túrák keretén belül.

Az égerlápok és forrástavak között kanyargó, több mint 1,3 km hosszú és 18 állomásos cölöpsétányon közvetlen közelről csodálhatjuk meg a feltörő karsztforrásokat és a láperdő különleges élővilágát.

#3 Tatai tó: Cseke-tó, Angolkert

Magyarország első, a Cseke-tavat körülölelő angolparkjában a romantikus sétányok mellett műromok, török mecset, kiállításoknak otthont adó kiskastély hívogat. A tó körüli útvonal 3 km hosszú.

Látnivalók: 2 apró sziget a tóban. Az Öreg tó és a Cseke tó közötti úton található az Angolkert, ami Magyarország első angol típusú kertje. A 18. században az Eszterházy család megbízásából készítettek. A Műromokat a 19. század első évében készítettetek, igazi romok felhasználásával.

#4 Tatai tó: Derítő tó

A Derítő-tó Tata keleti csücskében található, amit más néven Által-éri ülepítőnek is neveznek. A tavat eredetileg azért hozták létre az 1960-as években, hogy védjék az Öreg-tavat a szénbányák úszó üledékétől. A bányák egy ideje nem üzemelnek már, azonban a sok természeti üledék, ami lerakódott kiváló élő és búvóhelyet biztosít a halak számára, akik azóta átvették a hatalmat a tó felett. Ezzel pedig megindult a tó horgászparadicsommá válása. A Derítő-tó körül rengeteg hétvégi ház áll, ahová horgászni és pihenni járnak ki az emberek. 

#5 Tatai tó: Réti-tavak

A Réti-tavak a város nyugati részében vannak, az Öreg-tótól alig 2 kilométerre. A tavak helyén eredetileg saras, mocsaras vidék volt, amíg az Eszterházy család kezdeményezésére a 19. század végén le nem csapolták a területet.

A lecsapolás után kilenc tó keletezett, melyek közül több már a kiszáradás szélén állt, amikor is mesterséges rehabilitációnak köszönhetően visszaállították mindet. Egy 2,5 km hosszú tanösvényt is létrehoztak a tavon, ahol 17 információs tábla segítségével jobban megismerhető a környék állat- és növényvilága. Az ösvény elején egy kilátótorony is áll, ahonnan az egész területre rálátni.

+ Látnivalók Tatán

Pötörke-malom

Az 1830-as években még 15 vízi malom működött Tatán. A múltat idéző épületet csak kívülről lehet megtekinteni.

Biciklivel Tatán

A kiépített kerékpárutak tóról tóra vezetik a természeti szépségek és a kulturális látnivalók iránt egyaránt fogékony látogatókat.

Az Öreg-tó (7,5 km) és a szomszédos Cseke-tó (3 km) körbetekerését a Fényes-forrásvidék lápvilágának felfedezésével, Dunaalmás, Vértesszőlős, Tatabánya, vagy Agostyán felé tett kirándulásokkal bővíthetjük.

2021-ben adták át az ország legnagyobb kerékpáros pumptrack pályáját. A pálya önálló élményt kínál a Tatabánya-Tata-Dunaalmás útvonalon vezető Által-ér völgyi kerékpárút mellett. 

Kálvária-domb - Söréttorony

Felújítás követően újra látogatható Tatán az 1939-ben épült, ólomsörét előállítására épült torony, melyet ma kilátóként hasznosítanak. A Kálvária dombon álló épület mellett játszó- és pihenő helyet alakítottak ki mászófallal, pétanque- és tekepályával, valamint díszkivilágítást kapott a környék.

A kilátó Tata neves építésze, Fellner Jakab nevét viseli. A létesítményben a Kuny Domokos Múzeum 2019 októberétől állandó kiállításon mutatja be azokat az építészeket, akik az Öreg tó partján fekvő város arculatának kialakításában részt vettek.

A Fellner Jakab kilátóban 1939-től működött Stieber Antal Turul sörétöntödéje. A két világháború között nagy igény volt az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni. A torony tetejéből olvadt ólmot csepegtettek a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik ezért nem építettek ilyen söréttornyokat, Magyarországon csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen.

A Kálvária domb szomszédságában található, 1790-ben épült Kőfaragó-házat kézműves- és ökoturisztikai központtá alakítják. A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet. A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Eszterházyak kőfaragói laktak. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

Tatai patara

A török kori történelmi fesztiválon petárdával, korabeli nevén patarával törik be a vár kapuját, és visszafoglalják a törököktől.

A történet valós eseményen alapul, 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnali napon így indította a meglepetésszerű rajtaütést, majd a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.

A fesztivál célja hitelesen felidézni, hogy 1597. május 23-án Pálffy Miklós csaknem háromezer fős seregével először petárdával berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta és visszafoglalta a törökök által megszállt erődítményt.

Tartomány:Komárom-Esztergom
Település:Tata
GPS: 47° 39′ 0.31068″, 18° 19′ 5.259″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward