Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tállya nevét feltehetőleg francia nyelvű bevándorlóktól kapta, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. A név a francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt a domboldal bozótosát kiirtották.


Tállya - amely matematikai számítások szerint Európa mértani középpontja - a történelem folyamán mindig a Tokaj-hegyaljai
borvidék egyik legjelentősebb települése volt. Itt volt a legnagyobb szőlőtermő terület, és itt készítették a legtöbb, illetve a legjobb bort, amiről az 1562-i tridenti zsinaton IV. Pius pápa eként emlékezett meg: "Summum Pontificem talia vina decent
", - ami a szellemes latin szójáték szerint annyit tesz, hogy "Őszentségének ilyen (tállyai) bor dukál"

A község lakóházainak harmada száz évnél öregebb, de vannak négy-ötszáz éves házak is. A falu alatt hatalmas pincerendszerek húzódnak a XIV-XV. századból, egy részük összefüggő, de vannak elkülönült, még feltáratlan ágak is.

Tállya eddig is vonzotta a hírességeket és ezt kitűnő borai mellett csodálatos fekvésének, különleges hangulatának köszönheti. A látogatók megismerhetik a XVII. században épült, korai barokk kúriát, ami a Rákóczi-birtokok elkobzása után a báró Maillot családé lett. Itt működik - 1994 óta - az a Közép-európai Művésztelep és Szabadiskola, amelyen rég elfeledett kézműves hagyományokat - például az úri hímzést is felelevenítik.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Tállya
GPS: 48° 14′ 7.34532″, 21° 13′ 47.6544″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward