» Magyarország

» Magyarország » Fejér » Székesfehérvár


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Székesfehérvár egyik leggazdagabb múltú magyar város: a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhely, koronázóváros.


Királykút

Az egykori leírások és a városi legenda szerint Székesfehérvár középkori eredetű kútja onnan kapta a nevét, hogy a fényes ceremóniákra érkező királyok a városba való bevonulásuk előtt ott álltak meg és vízénél frissítették fel magukat.

Az, hogy valóban így volt-e, mindeddig nem nyert teljes bizonyosságot, de mivel a jó vizű, bő hozamú kút a Győr, Komárom és Buda felől Székesfehérvárra érkező utazók útjába esett, feltehető, hogy a Budáról érkező uralkodók is ott tartottak rövid pihenőt.

A legendának lehet valóságalapja, a kutatások szerint ugyanis a kúttól 150 méternyire állt az a kápolna, ahol több leírás szerint is utolsó pihenőjüket tartották a fényes ceremóniákra és törvénylátó napokra Fehérvárra érkező méltóságok. A hagyomány igazságát látszik alátámasztani Ludovicus Tubero történetíró, s a Thuróczi krónika egyes leírása is.

A kút a középkorban nem egyszerű, célszerű építmény, hanem a városi élet szimbóluma is volt. A középkori, törökkori, majd a barokk Székesfehérváron ezt a szerepet a Királykút töltötte be, s mivel a város nagyobbik részének vízellátását is adta, minden vele kapcsolatos kérdés stratégiai fontosságú volt.

A Királykút épületének az elmúlt századokban többféle funkciója volt. A kútházat magába foglaló épület és a hozzátartozó lakóház falai között működött bognár- és kovácsműhely, tűzoltó fióklaktanya, az 1920-as években pedig ott volt a városi kútmester munkahelye is. A felújítást megelőzően a városi könyvtár egyik fiókbibliotékájának adott helyet.

2021-ben a Királykút emlékházban Székesfehérvár középkori eredetű legendás kútjának és az azt körbeölelő felsővárosi városrésznek a történetét, tárgyi, régészeti emlékeit bemutató kiállítást nyitottak. A közkút és a lakóház funkcióját egyesítő egyemeletes, késő barokk kori kútházat és a hozzátartozó egykori lakóházat több mint másfél évi munkával újították fel. A falai között berendezett kiállítás fotók, egykori térképek, valamint régészeti és tárgyi emlékek segítségével mutatja be a hagyományait leghívebben őrző és ápoló székesfehérvári Felsőváros történetét, és az épületföldszintjén látható még az egykori, bő vizű kút helye is.

A kút egykori funkciójára most két működő, de nem ivóvíz minőségű vizet adó kút is emlékeztet.



Tartomány:Fejér
Település:Székesfehérvár
GPS: 47° 11′ 27.66084″, 18° 24′ 38.9196″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward