» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A déli Balaton-part legnépszerűbb turisztikai célpontja egyértelműen Siófok. A Somogy megyei város döntően belföldi vendégforgalmának köszönhetően mind a 12 évben bekerült a legnépszerűbb hat település közé.
Túratippek Siófokon és környékén

1. Gyalogtúra a Töreki Természetvédelmi Területen
 
A Siófok-Töreki mellett található Cinege-patak völgye 1994 óta természetvédelmi terület, ahol 1998-ban egy 14 állomásból álló tanösvényt alakítottak ki. A tanösvény indítóállomása a 7-es számú főúttól alig pár méterre fekszik, így gépkocsival könnyen megközelíthető. A túra során megismerkedhetünk a terület kialakulásával, gazdag növény- és állatvilágával.
 
A tanösvényen két pihenőhelyet találunk, a tóközi és a Cinege-pihenőt, ahol a kihelyezett asztaloknál a magunkkal hozott elemózsiát is elfogyaszthatjuk. A tanösvény teljes hossza 8,5 kilométer, a végponttól 6 kilométert kell gyalogolnunk, hogy visszaérkezzünk a kiindulópontba. Aki rövidebb utat szeretne bejárni, annak ideális kiindulás lehet a tóközi pihenő is, mert innen a tanösvény második, 6 kilométeres szakaszát járhatjuk be. A végpontból csupán 4 kilométert kell visszagyalogolnunk a kiindulópontunkhoz.
 
Megközelítés:
A tanösvény indítóállomását a 7-es számú főútról érhetjük el, a Siófok-Törekibe tartó bekötőútra kanyarodva. Az indítóállomáson több autó számára alkalmas parkoló található.
A tóközi pihenő a Törekibe tartó úton érhető el, a 7-es számú úttól 2,5 kilométerre. A tanösvény teljes szakasza jelzett turistaúton halad (zöld jelzés), szabadon bejárható.
 
A javasolt túra teljes hossza: 15 km
 
2. Töreki erdei túra
 
Aki kellemes erdei sétát szeretne tenni Töreki környékén, de a teljes tanösvény bebarangolását túl hosszúnak találja, annak ideális kiindulópont a Cinege-pihenő. A 7-es számú úttól 6 kilométerre fekvő Cinege-pihenő kerékpárral és személygépkocsival is megközelíthető. Az autót a hátunk mögött hagyva 2,8 kilométeres erdei körtúrát tehetünk a tanösvényen, amelynek utolsó 5 állomását érinthetjük így. A pihenőhelyen pedig a Cinege-forrás vizét is megkóstolhatjuk.
 
Megközelítés:
A 7-es számú főútról Siófok-Törekit jelölő táblánál kanyarodunk le. A bekötőúton haladva 3,5 kilométer múlva Töreki első házai előtt érjük el a Cinege-pihenő felé vezető földutat, melyen 2,5 km-t kell megtennünk a célig. A tanösvény teljes szakasza jelzett turistaúton halad (zöld jelzés), szabadon bejárható.
 
A gyalogos túra teljes hossza: 2,8 km
 
3. „Betyáros-kör”
 
Gyalogtúra Ságvár-Nyim környékén, a hajdani betyárvilág emlékei között A túra során a Ságvár és Nyim környéki erőket járjuk be. Felfedezhetjük a hajdanvolt betyárvilág emlékeit, megtekinthetjük hazánk egyik legépebb földvár maradványát és gyönyörködhetünk a lágyan hullámzó somogyi tájban.
 
A túra kezdőpontjaként Ságvár a legmegfelelőbb. Utunk során felkeressük a Nyim melletti mezőn található, a hajdani betyár emlékét őrző Patkó Bandi fáját, majd az erdőben megbújó Kási földvárhoz gyalogolhatunk, amelynek koncentrikus földsáncai ma is jól láthatóak. A gyönyörű erdei szakaszokat tartalmazó gyalogtúra harmadik, különleges állomása a Ságvár határában lévő Betyár-barlang, melyet meredek domboldalban találhatunk meg. Utunk végén a ságvári szőlőhegyen található Bújó-liktól elénk táruló panoráma koronázza meg élményekben már eddig sem szűkölködő túránkat.
 
A túra teljes hossza 23 kilométer, de az egyes látnivalók kisebb útvonalakon is bejárhatóak, kinek-kinek kedve és erőnléte szerint. Az útvonal jelzett turistautakon bejárható.
 
Megközelítés:
A túrát érdemes Ságvár központjából kezdeni. Megközelíthető a 65-ös főútról a Petőfi Sándor utcára letérve.
 
A javasolt túra teljes hossza: 23 km
 
4. Sió-menti kerékpártúra
 
A kerékpártúra a Siófoktól délkeletre elhelyezkedő területet járja be. Mivel a túra síkvidéken halad, így mindenki számára könnyen teljesíthető. Utunk során felkeressük a Balatonszabadi határában, szőlők között található Pusztatornyot, mely a török időkben elpusztult egykori Fokszabadi templomának maradványa. Túránk második állomása Siómaros, ahol a világ első köztéri Kossuth szobrát tekinthetjük meg, majd a Kossuth-hídon átkelünk a Sió-csatorna másik oldalára, ahol a Sió-menti kerékpárúton térhetünk vissza a 8 kilométerre fekvő Siófokra. A Kossuth-hídnál lehetőségünk van arra, hogy 4 kilométeres kitérőt tegyünk a kerékpárút végpontjáig.
 
Javasolt útvonal: Siófok (parkoló a Baross-hídnál)  Szabadifürdő (vasúti átkelő)  Szabadi út  Pusztatorony  Siómaros  Balatonszabadi  Kossuth-híd  Sió-menti kerékpárút Siófok
 
Megközelítés:
A túra javasolt kiindulópontja a siófoki Baross-híd nyugati lábánál lévő autóparkoló. A túraútvonal bármely időszakban szabadon bejárható, azonban indulás előtt érdemes az interneten található online térképek segítségével pontosan megtervezni azt.
 
A túra teljes hossza: 26 km
 
5. Kerékpártúra az ádándi Hetyei templomromhoz
 
Túránkat a Sió-menti kerékpárúton kezdjük, melyen a siójuti hídig gurulunk. Siójutra betérve elhaladunk a klasszicizáló késő barokk református templom mellett, majd Ádánd felé vesszük az irányt, ahol túránk célpontját, a Hetyei templomromot keressük fel. Az Ádánd határában álló impozáns rom a török időkben elpusztult, egykori Hetye falu emlékét hirdeti. A szántóföldön álló, földúton megközelíthető hajdani templom első említése 1327-ből származik, ma a téglából álló, háromszintes tornyának, illetve a csatlakozó falának maradványait láthatjuk.
 
A településre visszatérve megtekinthetjük a református templomot, majd a központban Ságvár felé kanyarodva a barokk stílusú katolikus templomot, illetve a kertjében található klasszicista gloriettben elhelyezkedő Immaculata szobrot. Ságvárig 5 kilométer megtétele vár ránk. A településen rákanyarodunk a Kilitin át Siófokig vezető kerékpárútra, amelyen 10 kilométert haladva érjük el túránk induló- és egyben végpontját.
 
Javasolt útvonal: Siófok  Sió-menti kerékpárút  Siójut  Ádánd  Helyei-templomrom  Ságvár  Siófok-Kiliti  Siófok
 
Megközelítés:
A túra javasolt kiindulópontja a siófoki Baross-híd nyugati lábánál lévő autóparkoló. A túraútvonal bármely időszakban szabadon bejárható, indulás előtt azonban érdemes az interneten található online térképek segítségével pontosan megtervezni azt.
A túra teljes hossza: 35 km


Tartomány:Somogy
Település:Siófok
GPS: 46° 54′ 25.80984″, 18° 3′ 14.97528″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward