» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A déli Balaton-part legnépszerűbb turisztikai célpontja egyértelműen Siófok. A Somogy megyei város döntően belföldi vendégforgalmának köszönhetően mind a 12 évben bekerült a legnépszerűbb hat település közé.


Víztorony

Az 1912-ben épült 45 méter magas toronynak az 1970-es évek óta már nincs szerepe a vízellátásban: a különleges épületben ma egy turisztikai és egy technológiai élményközpont, egy kávézó és egy oxigénbár található. A torony építésének 100. évfordulójára teljesen megújult, a kilátószintekre panorámalifttel juthatunk fel, a magasban pedig lélegzetelállító látvány tárul elénk. Az épület felső része lassan forog, így a kilátást akár egy helyben ülve is megcsodálhatjuk.

Kálmán Imre Emlékház

Az épületben berendezett állandó tárlat a városban született és 9 éves koráig ott élt zeneszerző életét, munkásságát mutatja be saját tárgyain és dokumentumokon, fényképeken keresztül. Az emlékház őrzi Kálmán Imre első zongoráját, kottáit, elismeréseit és egyebek mellett a kitüntetéseit is.

Móló

A kikötő nyugati felén épült a vitorlás kikötő, valamint a meteorológiai állomás, amely elsők között értesít minket a közeledő viharokról.

A keleti móló végén felállított alkotás egy aranyozott angyalt ábrázol, amely kezében galambot tart, ezzel szimbolizálva a békét, barátságot és egyetértést. Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij orosz szobrászművész alkotását a 2012. szeptember 5–e és 7-e között Siófokon megrendezett Finnugor Népek VI. Világtalálkozójának alkalmából avatták fel. A műalkotás több oroszországi szervezet közös ajándéka Siófok városa részére.

Szabadstrandok Siófokon

Újhelyi strand

Ezüstpart szabadstrand

Aranyparti szabadstrand

Balatonszabadi – Sóstó szabadstrand

Szabadstrand a pesti vonathoz

Vízitúra megállóhely

A megállóhely a szabadidősportot, az élsportot és az utánpótlás-nevelést szolgálja.

A Deák Ferenc sétánynál szabadstrand melletti területen található a vízitúra megállóhelyen csónakházat, öltözőket, vizesblokkokat, továbbá számos eszközt - túra-, illetve sit-on top kajakokat, surf skiket, sárkányhajókat, lapátokat, SUP-okat, mentőmellényeket, illetve GPS modulokat és más kiegészítőket - találnak a sportolni vágyók.

Fehérkő vára

Siófoktól néhány kilométerre fekvő Kereki községben, 283 méter magasan áll Fehérkő vára, amelyet Kinizsi ostromolt. Pazar panoráma, gyönyörű természet, és egy kis Mátyás király korabeli atmoszféra várja az ide látogatót.

Túratippek Siófokon és környékén

1. Gyalogtúra a Töreki Természetvédelmi Területen
 
A Siófok-Töreki mellett található Cinege-patak völgye 1994 óta természetvédelmi terület, ahol 1998-ban egy 14 állomásból álló tanösvényt alakítottak ki. A tanösvény indítóállomása a 7-es számú főúttól alig pár méterre fekszik, így gépkocsival könnyen megközelíthető. A túra során megismerkedhetünk a terület kialakulásával, gazdag növény- és állatvilágával.
 
A tanösvényen két pihenőhelyet találunk, a tóközi és a Cinege-pihenőt, ahol a kihelyezett asztaloknál a magunkkal hozott elemózsiát is elfogyaszthatjuk. A tanösvény teljes hossza 8,5 kilométer, a végponttól 6 kilométert kell gyalogolnunk, hogy visszaérkezzünk a kiindulópontba. Aki rövidebb utat szeretne bejárni, annak ideális kiindulás lehet a tóközi pihenő is, mert innen a tanösvény második, 6 kilométeres szakaszát járhatjuk be. A végpontból csupán 4 kilométert kell visszagyalogolnunk a kiindulópontunkhoz.
 
Megközelítés:
A tanösvény indítóállomását a 7-es számú főútról érhetjük el, a Siófok-Törekibe tartó bekötőútra kanyarodva. Az indítóállomáson több autó számára alkalmas parkoló található.
A tóközi pihenő a Törekibe tartó úton érhető el, a 7-es számú úttól 2,5 kilométerre. A tanösvény teljes szakasza jelzett turistaúton halad (zöld jelzés), szabadon bejárható.
 
A javasolt túra teljes hossza: 15 km
 
2. Töreki erdei túra
 
Aki kellemes erdei sétát szeretne tenni Töreki környékén, de a teljes tanösvény bebarangolását túl hosszúnak találja, annak ideális kiindulópont a Cinege-pihenő. A 7-es számú úttól 6 kilométerre fekvő Cinege-pihenő kerékpárral és személygépkocsival is megközelíthető. Az autót a hátunk mögött hagyva 2,8 kilométeres erdei körtúrát tehetünk a tanösvényen, amelynek utolsó 5 állomását érinthetjük így. A pihenőhelyen pedig a Cinege-forrás vizét is megkóstolhatjuk.
 
Megközelítés:
A 7-es számú főútról Siófok-Törekit jelölő táblánál kanyarodunk le. A bekötőúton haladva 3,5 kilométer múlva Töreki első házai előtt érjük el a Cinege-pihenő felé vezető földutat, melyen 2,5 km-t kell megtennünk a célig. A tanösvény teljes szakasza jelzett turistaúton halad (zöld jelzés), szabadon bejárható.
 
A gyalogos túra teljes hossza: 2,8 km
 
3. „Betyáros-kör”
 
Gyalogtúra Ságvár-Nyim környékén, a hajdani betyárvilág emlékei között A túra során a Ságvár és Nyim környéki erőket járjuk be. Felfedezhetjük a hajdanvolt betyárvilág emlékeit, megtekinthetjük hazánk egyik legépebb földvár maradványát és gyönyörködhetünk a lágyan hullámzó somogyi tájban.
 
A túra kezdőpontjaként Ságvár a legmegfelelőbb. Utunk során felkeressük a Nyim melletti mezőn található, a hajdani betyár emlékét őrző Patkó Bandi fáját, majd az erdőben megbújó Kási földvárhoz gyalogolhatunk, amelynek koncentrikus földsáncai ma is jól láthatóak. A gyönyörű erdei szakaszokat tartalmazó gyalogtúra harmadik, különleges állomása a Ságvár határában lévő Betyár-barlang, melyet meredek domboldalban találhatunk meg. Utunk végén a ságvári szőlőhegyen található Bújó-liktól elénk táruló panoráma koronázza meg élményekben már eddig sem szűkölködő túránkat.
 
A túra teljes hossza 23 kilométer, de az egyes látnivalók kisebb útvonalakon is bejárhatóak, kinek-kinek kedve és erőnléte szerint. Az útvonal jelzett turistautakon bejárható.
 
Megközelítés:
A túrát érdemes Ságvár központjából kezdeni. Megközelíthető a 65-ös főútról a Petőfi Sándor utcára letérve.
 
A javasolt túra teljes hossza: 23 km
 
4. Sió-menti kerékpártúra
 
A kerékpártúra a Siófoktól délkeletre elhelyezkedő területet járja be. Mivel a túra síkvidéken halad, így mindenki számára könnyen teljesíthető. Utunk során felkeressük a Balatonszabadi határában, szőlők között található Pusztatornyot, mely a török időkben elpusztult egykori Fokszabadi templomának maradványa. Túránk második állomása Siómaros, ahol a világ első köztéri Kossuth szobrát tekinthetjük meg, majd a Kossuth-hídon átkelünk a Sió-csatorna másik oldalára, ahol a Sió-menti kerékpárúton térhetünk vissza a 8 kilométerre fekvő Siófokra. A Kossuth-hídnál lehetőségünk van arra, hogy 4 kilométeres kitérőt tegyünk a kerékpárút végpontjáig.
 
Javasolt útvonal: Siófok (parkoló a Baross-hídnál)  Szabadifürdő (vasúti átkelő)  Szabadi út  Pusztatorony  Siómaros  Balatonszabadi  Kossuth-híd  Sió-menti kerékpárút Siófok
 
Megközelítés:
A túra javasolt kiindulópontja a siófoki Baross-híd nyugati lábánál lévő autóparkoló. A túraútvonal bármely időszakban szabadon bejárható, azonban indulás előtt érdemes az interneten található online térképek segítségével pontosan megtervezni azt.
 
A túra teljes hossza: 26 km
 
5. Kerékpártúra az ádándi Hetyei templomromhoz
 
Túránkat a Sió-menti kerékpárúton kezdjük, melyen a siójuti hídig gurulunk. Siójutra betérve elhaladunk a klasszicizáló késő barokk református templom mellett, majd Ádánd felé vesszük az irányt, ahol túránk célpontját, a Hetyei templomromot keressük fel. Az Ádánd határában álló impozáns rom a török időkben elpusztult, egykori Hetye falu emlékét hirdeti. A szántóföldön álló, földúton megközelíthető hajdani templom első említése 1327-ből származik, ma a téglából álló, háromszintes tornyának, illetve a csatlakozó falának maradványait láthatjuk.
 
A településre visszatérve megtekinthetjük a református templomot, majd a központban Ságvár felé kanyarodva a barokk stílusú katolikus templomot, illetve a kertjében található klasszicista gloriettben elhelyezkedő Immaculata szobrot. Ságvárig 5 kilométer megtétele vár ránk. A településen rákanyarodunk a Kilitin át Siófokig vezető kerékpárútra, amelyen 10 kilométert haladva érjük el túránk induló- és egyben végpontját.
 
Javasolt útvonal: Siófok  Sió-menti kerékpárút  Siójut  Ádánd  Helyei-templomrom  Ságvár  Siófok-Kiliti  Siófok
 
Megközelítés:
A túra javasolt kiindulópontja a siófoki Baross-híd nyugati lábánál lévő autóparkoló. A túraútvonal bármely időszakban szabadon bejárható, indulás előtt azonban érdemes az interneten található online térképek segítségével pontosan megtervezni azt.
 
A túra teljes hossza: 35 km
Tartomány:Somogy
Település:Siófok
GPS: 46° 54′ 25.80984″, 18° 3′ 14.97528″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward