» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Puskás Stadion


A lebontott Népstadion helyén épült meg az új Puskás Aréna, amelyben 2019. november 15-én volt az első labdarúgó mérkőzés.

Népstadion

A Népstadion hat évtizede számos felejthetetlen pillanatot hozott. Ilyen volt a hosszútávfutó Kovács József, "Bütyök" legendás győzelme 1953-ban ötezer méteren a későbbi olimpiai bajnok szovjet Vlagyimir Kuc ellen, ugyanő a következő évben a közönség tombolása közepette a világon elsőként győzte le tízezer méteren a csehszlovák hosszútávfutó Emil Zatopeket. Itt győzött 1954-ben a labdarúgó aranycsapat 7-1-re az angolok elleni legendás 6-3 visszavágóján, rendeztek itt atlétikai Európa-bajnokságot, kosárlabda Európa-bajnokságot. Itt játszották a labdarúgó NB I kettős rangadóit is négy nagy fővárosi csapat részvételével.

A régi stadionban sem csupán sporteseményeket rendeztek: fellépett többek között a szovjet Mojszejev-együttes, az amerikai dzsessz-trombitás Louis Armstrong, olyan világhírű együttesek szerepeltek a több tízezer néző előtt, mint a Queen, a Rolling Stones és a U2, Michael Jackson, Tina Turner, vagy Placido Domingo, a hazaiak közül pedig az Omega, az Illés és a Hungária. Első magyarországi látogatása alkalmával 1991-ben itt találkozott a magyar fiatalokkal II. János Pál pápa.

Érdekességek az 1953-ban átadott Népstadion történetéből:

#A Népstadion megnyitására (1953. augusztus 20.) nagy ünnepélyt rendeztek, díszfelvonulással, zászlós parádéval. Jelen volt Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, akit a sajtóteraszon helyeztek el, mivel „a nép nagy vezére”, Rákosi Mátyás nem volt hajlandó egy imperialista ország polgárával megosztani a díszpáholyt. 

#Budapest lakossága lelkesen azonosult az üggyel, rengetegen vettek részt önként aznépítési munkákban, amint Puskás Ferenc és az Aranycsapat tagjai is.

#Rákosi alagút. A stadionnak volt egy híres-hírhedt földalatti létesítménye, amit máig Rákosi-alagútként emlegetnek. "Kialakításánál speciális, az Államvédelmi Hatóság előírta biztonsági szempontokat is érvényesíteni kellett: a Nemzeti Sportcsarnokból föld alatti alagúton érkezhettek a helyükre a notabilitások" – írta Prakfalvi Endre, az 1999-ben kiadott Szocreál című könyvében. A Magyar Nemzetben 2011-ben riport jelent meg az omladozó Népstadionról. Az írásban az is olvasható: „Az alagút mindkét oldala ötszáz-ötszáz méter hosszú, szélessége – egymás mellett – három autónak elegendő. (…) Belépsz az Istvánmezei úti kapun – a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok mögött –, és egy kis mellékút a föld alá vezet... Kiszállnod sem kell, nem találkozol a tömeggel, amely, mint tudjuk, veszélyes.” A Borsonline 2019-es cikke szerint Rákosi-alagutat az Aréna építése során során berobbantották, betömték. 

#az első gólt Kocsis Sándor rúgta a kapuba

#a legendás létesítményben rendezték az 1955-ös kosárlabda Európa-bajnokságot

 

#az utolsó teltházas labdarúgó-mérkőzés 2000-ben a magyar-olasz volt

#az elavult arénát 2016-ban kezdték el lebontani.

Puskás Ferenc Stadion Látogatóközpontja

A látogatóközpontban, ahová ingyenes a belépés, többek között modern megoldásokkal szemléltetik a stadion történetét, és interaktív módon már most megtekinthető, hogy milyen lesz az új aréna. A látogatóközpontban 3D-t és virtuális valóságot használó technikákkal bárki kipróbálhatja és átélheti, hogy milyen akár 400 méteres magasságból megnézni a készülő létesítményt, de akár egy koncertszínpadon, képzeletbeli sztárrá változva is letekinthet a közönségre. A látogatókat egy olyan speciális 3D kép is várja, amelyen virtuálisan lehet átlépni a régi Népstadionból az új élményarénába. Aki pedig a jelenleg is zajló építkezésre szeretne benézni, egy speciális optikán keresztül láthat be a kerítések mögé.

Az interaktív élményközpontban rendhagyó kiállításon mutatják be a névadó Puskás Ferenc pályafutásának meghatározó relikviáit, s egy óriási futball-labdában berendezett "Puskás-szentélyben" lehet megismerni a magyar labdarúgás legendás alakjának történetét.

A Látogatóközpont a Papp László Budapest Sportaréna melletti épületben, közel 500 négyzetméteres alapterületen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felső szintjén várja látogatóit keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. A Sportmúzeum az első szinten továbbra is üzemel.Tartomány:Budapest
Cím:Puskás Stadion
GPS: 47° 32′ 2.20794″, 19° 3′ 31.27554″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward