» Magyarország

» Magyarország » Budapest » Budai-hegység


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Normafa a budai hegyek talán legismertebb kirándulóhelye. Természeti adottságai, a város közelsége, könnyű megközelíthetősége és a kiépített infrastruktúra teszik közkedveltté és egynapos kirándulások helyszínévé.


A látogatószámlálások alapján a Normafát évente több mint 1 millió látogató keresi fel.

Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de különleges természeti kincsek is. A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 200-300 éves bükkfák is állnak. Magyarországon ott található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány.

Az erdei kirándulások kedvelőin kívül telente a havas sportokat űzők látogatják. Lejtőin, kiépített szánkó- és sípályáin, erdei útjain nem csak egyéni sportolásra nyílik lehetőség. Számos sportklub tart szervezett síoktatást Normafán.

Nyáron elsősorban gyalogos- és kerékpártúrák kiindulási pontjaként szolgál. Számos erdei út vezet a Normafától a budai hegyek más pontjaira: János-hegyre (Zugligeti Libegő, Erzsébet-kilátó), Zugligetbe, Csillebérce, Makkosmáriára, Budakeszire.

Az Anna-réten felújított játszótér és sütőgetésre kialakított tűzrakóhelyek, kényelmes padokkal találhatók.

A Normafa lejtő tetejéről széles kilátás nyílik Budapest és környéke irányába, amelyet balról a János-hegy, jobbról a Széchenyi-hegy zár le.

Normafa története

A Normafa lejtő tetéjén állt egy vén bükkfa, amely egy monda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. Több ízben villámcsapás érte. Írók, költők, művészek kedvelt kirándulóhelye volt.

1840-ben itt énekelte Bellini: Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű énekesnőnk. Ettől kezdve a korábban Viharbükknek nevezett fát Normafának nevezték.

A korhadt faóriás 1927. június 19-én, vasárnap délelőtt dőlt ki. Később egy oszlopra erősített tábla Devecseri Gábor soraival jelezte, hogy ott állott a Normafa. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén ma emléktábla áll.

A kidőlt fatörzset a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja. Időközben azonban megfeledkeztek róla, és a vízesés falához támasztott törzset a reárakódott, vastag mészbevonat elválaszthatatlanul odakötötte a falhoz, ma is ott látható.

Kardióösvény

Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán, a túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magas vérnyomás betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

A kardióösvényen a rövid túraútvonal 3,5, a közepes 4, a hosszú pedig 5 kilométeres.

Futópálya

Jánoshegyi út nyomvonalán alakítottak ki rekortán futópálya a Normafánál. A 1750 méteres pályát a Natura 2000-es területen alakították ki, s ez csatlakozik a Libegő felső szakaszát a kilátóval összekötő szakaszhoz.

Eötvös Loránd park

A 4400 négyzetméteres parkot az egykori Hotel Olimpia helyén alakították ki. 

Lombkorona-ösvény

A természetvédelmi oktatást fókuszba helyező, és a volt hotel területén kanyargó lombkorona-ösvény épül a Normafán.

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre maximum 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. A cél egy szabályozható befogadóképességű tanösvény kialakítása, amely például a csendesebb hétköznapok látogatását lendíti fel csökkentett jegyárakkal.

Az új tanösvény a lejtős talajszintről indul és a fák lombjai között bukkan ki, ahonnan csodás kilátás nyílik majd Budapestre. Az elbontott Sport Hotel területén rétet, kávézót, WC-t és egy parkos pihenőt is kialakítanának.

Látogatóközpont

Látogatóközpont nyílt a Normafán, az egykori Förster villa felújított épületében.

A Látogatóközpontban látható egy kis történeti bemutatót, ajándékboltot valamint a Normafával kapcsolatos tájékoztató anyagokat, kirándulási javaslatokat is találunk. Archív felvételek, plakátok és falszövegek mutatják be a Normafa egykori síéletét, és régi híradófelvételeket is nézhetünk a témáról.

Zugligeti Lóvasút állomásépülete

A Zugligeti út 64. alatt található, országos műemléki védelem alatt álló egykori lóvasútállomást a Normafa rehabilitációjának
részeként újult meg. 

A műemléket eredeti állapotának megfelelően, de a mai kor követelményeihez igazítva építették újjá. A svájci villa stílusú egykori villamosmegálló gyönyörűen megmunkált részeinek - kő járófelületek, a tető oromzatok gazdagon cizellált famunkái, díszesen faragott fa és kovácsoltvas korlátok - nagy része megmaradt, őrizve a 19. század végi kézművesipar hagyományait.
    
A megújult épületbe költözik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, továbbá időszaki kiállításoknak, a Normafa alsó kapujaként információs pontnak, valamint vendéglátóhelynek is biztosítanak helyet.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Normafa
GPS: 47° 30′ 10.78812″, 18° 57′ 59.00724″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward