» Magyarország

» Magyarország » Zala


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nagykanizsa, dombok között fekvő, nagy múltú polgári-kereskedő város. A város történelmi hangulatú utcái, polgári palotái, háromszög alakú zöld terei és parkjai a múlt gazdag örökségét idézik.


1245-ből származik Nagykanizsa első írásos említése.

LÁTNIVALÓK

Csónakázó-tó. A Csónakázó-tónál álló kilátó a város és környéke modernkori történelmének egyik legfőbb szimbóluma. 

A tiszta levegőjű „Csó-tó”, Kanizsa ékköve mára igazi pihenőövezetté alakult. Partján izgalmas lehetőségek várnak, hiszen közel 4,5 kilométernyi kerékpározásra és kocogásra is alkalmas sétány fut körbe a tó körül, a parkerdőben pedig számos trekking- és nemzetközi színvonalú XCO-pálya kanyarog. A tó partján található a military lovaspálya, amelyen díjugratók és fogathajtók is hódolhatnak szenvedélyüknek. Ha valaki vízre szállna, vízibiciklit, csónakot, kajakot lehet kölcsönözni. A gyerekeket pedig a város legnagyobb, többgenerációs játszótere várja az erdei tornapálya és a Madárerdő tanösvény szomszédságában.

A tó keleti felén a Dunántúl legmagasabb, 48 méteres kilátója – egy hajdani olajfúrótorony – magasodik. 

A nagykanizsai kilátót 1971-ben állították fel a kanizsai Csónakázó-tó keleti felén, majd egy nagy felújítás után 2018-ban újra átadták. Népszerű látványosság a helyiek és a turisták körében egyaránt.

A ma 100 tonna súlyú, 48 méter magas két szintes kilátó eredetileg egy olajfúrótorony volt, amit a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár selejtezett le. Ezután a Csónakázó-tó keleti felén állították fel, és vált a város látványosságává. A tetejére 230 lépcső visz fel, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre. Sajnos, a kilátó sokszor van bezárva műszaki okok miatt. (részletek)

Kerékpárút. Közel tíz kilométernyi kerékpárutat építenek, illetve jelölnek ki Nagykanizsa térségében, cél a turisztikai célpontok összekötésének megteremtése Nagyrécse, Nagybakónak és Újudvar településeken. A tervezett szakaszok együttesen csaknem tíz kilométer hosszúságúak, ebből majdnem két kilométernyi újonnan építendő pálya, nyolc kilométert pedig a meglévő utakon jelölnek ki a felületi hibák kijavítása után kerékpározható útvonalként. Az öt szakaszból álló beruházás csatlakozik a majdani, Nagykanizsa és Zalakaros közötti kerékpárúthoz, illetve elérhetővé teszi Nagybakónakon a sokak által kedvelt Kőszikla-szurdokot, illetve Újudvaron a TV-tornyot. Az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés várhatóan 2021 decemberéig fejeződik be.

Nagykanizsai vár

Thúry György egykori várkapitány, a Dunántúl oroszlánjának is titulált vitéz Léva, majd Várpalota, életének utolsó éveiben pedig Kanizsa várkapitánya volt, akiről úgy tartják, 600 párbajban győzött. Vitézségéről és a török elleni küzdelmeiről a nyugati krónikák is megemlékeznek.

A kanizsai várat 1567-től 1571-ig védte, mígnem 1571 április másodikán a törökök a közeli Orosztony határában halálos csapdába nem csalták. Mint megbecsült ellenfelet, levágott fejét Konstantinápolyba, a szultán elé vitték.Tartomány:Zala
Település:Nagykanizsa
GPS: 46° 27′ 17.37396″, 16° 59′ 32.61228″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward