» Magyarország

» Magyarország » Csongrád-Csanád » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tisza holtága festői látványban részesíti a látogatókat. A mártélyi táj a Tisza déli szakaszának talán legszebb vidéke: holtágak, morotvák, nedves rétek, rekettyések, mocsaras, tocsogós területek találhatóak itt a folyó kiszélesedő árterén.

Hódmezővásárhelytől 6 km-re található Mártély a középkorban a zalavári bencés apátság halászó helye volt, a kis település központi része máig megőrizte egykori halászfalu jellegét, a Tisza holtága pedig festői látványban részesíti a látogatókat.

A Tisza és a gátak között elterülő hullámtér a Tisza szabályozása során, a 19. század végén alakult ki.

E táj szépsége már a 19-20. század fordulóján megihlette a helyi képzőművészeket is: Tornyai János, Endre Béla, Rudnay Gyula és Barcsay Jenő is alkotott Mártélyon.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet nyolc eurázsiai hódot engedett szabadon 2006 novemberében a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben. Az állatok igen rövid időn belül elhagyták a nekik otthonul szánt Körtvélyesi-holtágat, egy család azonban a közelben, a Kenyereéri-csatornánál telepedett le. Később, a rágcsálok életterét megvizsgálva kiderült, a térségben maradt hódok mellé utódódok is érkeztek.

Tanösvény

A Tanösvények közül az Ártéri tanösvény a Mártélyi Tájvédelmi Körzet északi, Korhány elnevezésű részterületét mutatja be. A 8 állomást felölelő ártéri túraút 2.650 m hosszú, átlagosan 2-2,5 óra alatt teljesíthető. A tanösvényt bejárva megismerhetik a Mártélyi holtág kialakulását. A Tiszai tanösvény az árterek élővilágát tárja elénk. A 6.850 m hosszú ösvény szintén 8 állomást tartalmaz. A Vízi tanösvény a Tisza vízi életét és a holtág vízi élővilágát mutatja be közel 4 km hosszan. A tanösvények a számos információs táblának köszönhetően önállóan is bejárhatóak, de igény szerint szakképzett túravezető segítségét is igénybe lehet venni.

Mártély Holt-Tiszai szabadstrand

Mártély 1928 óta ismert, mint üdülőhely. Meleg nyári hétvégeken 2000 – 2500 fő fordul meg a Mártélyi holtág strandjának környékén. 

Tartomány:Csongrád-Csanád
Település:Hódmezővásárhely
Cím:Mártély
GPS: 46° 27′ 53.298″, 20° 14′ 36.5856″

Még nem érkezett hozzászólás!