» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2022. január 22-én tíz éves tervezés, majd építkezés után nyílt meg Magyar Zene Háza, amely koncertekkel, interaktív állandó kiállítással, zenepedagógiai foglalkozásokkal és számos egyéb programmal várja a közönséget.


Magyar Zene Háza

A Fudzsimoto Szú japán tervező remeke a természeti mellett zenei ihletettségű, ami a ház formavilágában is megmutatkozik.

Fudzsimoto Szút a kultúrának és a zöldfelületeknek ez a Ligetre történetileg jellemző egysége inspirálta, sikerült is világszínvonalon megvalósítania, hogy természet és épület gyakorlatilag egybeolvadjon: a zenei intézményekben szokatlan üvegfalak vizuálisan kinyitják a házat a park felé, és ez fordítva is igaz. Ráadásul az épület legmagasabb pontja is a lombkoronaszint alatt marad, tavasztól őszig szinte el is tűnik a fák ölelésében.

Itt jött létre Európa legnagyobb, vízszintes osztások nélküli üvegfala, egyes részeken közel négy emelet magasságú üvegtáblákkal, de az épület organikus formája is a természettel való szoros kapcsolatot erősíti.

A több mint 1000 m2-en megnyílt állandó zenetörténeti kiállítás a maga nemében egyedülállóan komplex Magyarországon, de talán az egész világon is. Az interaktív tárlat több órányi látni-, hallgatni- és felfedeznivalón keresztül vezeti végig a látogatót a zene születésétől az európai és a magyar zene nagy áramlatain és mesterein keresztül egészen a máig.

Áprilisban nyílik meg az egyedülálló Kreatív Hangtér, amely egyfajta "zenei csodák palotájaként" ad különleges élményeket.

A Kreatív Hangtér korcsoporttól függetlenül mindenki számára nyitott. Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a Ritmushajtányon, egy zakatoló akusztikus ritmusgépen pedig négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek vetített animáción vizuálisan is megjelennek.

A Hangfestővel énekelve vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, amelyeket egy holoventilátor jelenít meg.

A Kreatív Stúdióban vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is, míg a Ligeti György által inspirált Orchestrion installációban karmesterként vezényelhetnek a látogatók.

Ősszel mutatják be az első időszaki kiállítást, amely a rendszerváltás előtti évtizedek magyar könnyűzenéjének történetét idézi fel.

A térszint alatti Varázstérben együtt dobolhatnak a látogatók, a hangdómban drámai szerepet kapnak a hangok és zörejek, az interaktív állandó kiállításban pedig éppúgy lehet találkozni a régi magyar falvak népének zenéjével, mint a Notre Dame szerzeteseivel, a Styx folyónál könnyező Orfeusszal, a zongorázó Liszt Ferenccel, Bartók Kékszakállú hercegével és a popzene 20. századi sztárjaival is.

A Magyar Zene Házába érkező gyerekek biztosan kipróbálják a ház mellett felépült zenei játszóteret, de szép időben a szabadtéri színpad is várja a közönséget. Az üveghomlokzaton benézve látni, az épületbe belépve pedig hallani is lehet a benti koncerteket, rácsodálkozva az üvegterem meglepően jó akusztikájára.

Az épület minden nap nyitva tart, az állandó kiállítás is hétfő kivételével egész héten látogatható.

Jegyárak

Pénztár

Személyes jegyvásárlásra a pénztár nyitvatartási ideje alatt van lehetőség a Magyar Zene Háza épületében.

Nyitvatartási idő: Hétfő – Vasárnap: 10-18 óráig
Előadások napján a pénztár az első szünet végéig, amennyiben nincs szünet, az előadás kezdetéig tart nyitva.

Jegyárak

Állandó kiállítás: Hangdimenziók - zenei utazás térben és időben

Teljes árú jegy: 2800 Ft

Kedvezményes jegyek:

A kiállításra az alábbi EGT-állampolgárok számára kedvezményes, 500 forintos jegy váltható:

  • 1-6 éves kor között,
  • fogyatékkal élő látogatók + 1 fő kísérővel
  • újságírók (érvényes fényképes újságíró igazolvánnyal)
  • ICOM és ICOMOS tagok
  • idegenvezetők, köznevelésben dolgozó pedagógusok (minimum 10 fős csoporttal).

Diákok és nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező látogatók 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a kiállításra.



Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Magyar Zene Háza
GPS: 47° 30′ 47.35134″, 19° 5′ 1.37918″
Honlap: https://magyarzenehaza.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward