» Magyarország

» Magyarország » Békés » Körös


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Körös-Maros Nemzeti Park változatos élővilággal, vadvizekkel, mocsarakkal, látogatóközponttal, tanösvénnyel, természetiskolával, népszerű vezetett túrákkal csalogat minden korosztályt.

Akár motorcsónakkal, akár kerékpárral, vagy éppen gyalogosan járjuk be a mintegy 52 ezer hektár területű nemzeti park valamely szegletét, számtalan különlegesség vár ránk. 

Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit – például az erdélyi héricset, a túzokot, vagy a védett területek közül a Kardoskúti Fehér-tavat. Már a 70-es években felvetődött egy Körösvidéki Nemzeti Park gondolata, végül 1994 májusában alakult meg szarvasi székhellyel a Körös-Maros Vidéki Természetvédelmi Igazgatóság. A Körös-Maros Nemzeti Park 1997-ben az ország hetedik nemzeti parkjaként nyithatta meg kapuit a látogatók előtt.

A Körös-Maros Nemzeti Park teljes területe 52.125 hektár, amelyből mintegy 6.419 hektár fokozattan védett, 61 hektár erdőrezervátum és 5.486 hektár a nemzetközi jelentőségű vadvizek körébe tartozik, a Ramsari-egyezmény védelmét élvezi. A nemzeti park 13 mozaikból áll, ahol az egyes területrészek az ősi táj töredékekben fennmaradt élőhelyeinek, folyóinak, mocsarainak és pusztáinak egy-egy darabját őrzik az utókor számára. A kiemelt védelem biztosítja az élővilág változatosságának fenntartását, amelynek megismerésére, bemutatására az igazgatóság számos létesítményt üzemeltet és élményadó programot kínál.

Az Alföld ezen értékes szegletének világát, a térség természeti-, táji- és kulturális értékeit három látogatóközpont, egy tematikus bemutatóhely, három természetiskola, valamint hét tanösvény mutatja be élményszerűen.

A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont és a Bihari Madárvárta a védett területektől csupán egy karnyújtásnyira, közel 100 személynek nyújt színvonalas és pénztárcabarát szállást. Az átélt élményekről évente mintegy 100.000 látogató számolhat be.

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont

Ha túzok, akkor Dévaványa! Európa legnagyobb testtömegű röpképes madara a magyar puszta és a Körös-Maros Nemzeti Park emblematikus faja. A túzok neve mára összeforrt Dévaványa nevével, hiszen a közel félévszázada itt folyó természetvédelmi tevékenységnek köszönhetően itt él Közép-Európa legerősebb állománya. Magyarországon testközelből csak itt, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban találkozhatsz vele.

Körösvölgyi Állatpark

A Kárpát-medence egykor és ma honos állatvilágának lakhelye. A Csáky-kastély egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben több mint 50 féle állatfajjal, állatsimogatóval, a Kölyök-zug játszótérrel, interaktív tanösvényelemekkel találkozhatsz. Többek között európai bölény, fakó keselyűk, jávorszarvas és európai szürke farkasok is élnek itt.

Néhány népszerű túra a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság élménytárából:

Motorcsónak túra a Hármas-Körös felső szakaszán: a szarvasi szivornyát ellátó tápcsatorna torkolatától a Hortobágy-Berettyó folyó árvízkapujáig eső folyószakasz motorcsónakos bejárása az Aranyos és Borza szentély típusú holtágak érintésével.

Körös-menti túra e-bike-kal: A Körösvölgyi Állatparkból indulva kényelmes kerekezést kínál a Szarvasi Arborétum előtt, a Körös-ártér részterület határához. A gáton továbbhaladva már az ártéri erdő kíséri a résztvevők útját. Ezt követően a Halászteleki tanösvény tíz információs táblán keresztül mutatja be az egykori ártéri táj történetét és az itt élő növény- és állatvilágot. Néhány kilométer megtétele után a Hármas-Körös két különösen szép, úgynevezett "szentély-típusú" holtágához, az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz érnek a résztvevők, ahol megcsodálhatják az ártéri erdő fáira felkúszó vadszőlők alkotta fátyoltársulást. A Körös-ártéren olyan ritka madarak költenek, mint a fekete gólya vagy a rétisas. Szarvas felé egy újabb víztest, a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve érnek vissza a túrázók a Körösvölgyi Állatparkba.

A hosszabb távot kedvelők résztvehetnek a Kastélytörténeti szakvezetéses túrán. A mintegy kétórás, 20 kilométeres kerekezés célja megmutatni a résztvevők számára azt az egyedi atmoszférát, ami Szarvast és környékét oly meghatározóan jellemzi. A táj és az épített műemléki környezet szerves egységét, amely garantáltan elvarázsol minden ökoturistát. A kastélyok titokzatos múltjára és a környéki táj festői hangulatára felfűzött tematikus kirándulás kiinduló pontja az Anna-liget gyöngyszeme, a Csáky-kastély műemléképülete, majd piramis tölgyek és ültetett hársfasor kíséri a túrautat. A Holt-Körös partján a különleges mocsári ciprusokat csodálhatjuk meg, majd ezt követően a nosztalgikus Erzsébet-hídon átkelve, a Vízi színház mellett elhaladva, a belváros szívében érhetjük el a túra következő állomását, a Mittrowszky-kastélyt és a Szarvas szobrot, a Bolza-kastély páratlan látványában pedig a Holt-Körös hídról gyönyörködhetünk. A 19. század elején épült, 1000 négyzetméteres kastély és nyugati homlokzata, az előkerttel, az ott álló Romulust és Remust szoptató farkasanya szobrával a város jelképévé vált. A túra végén a résztvevők a Hármas-Körös töltés gátján, védett érték látnivalói között kerekeznek el, hogy a híres Hunyadi-Rudnyánszky kastélyt is birtokukba vegyék.

Aki pedig egy igazán romantikus, egyben misztikus programon venne részt, nem hagyhatja ki az augusztus közepi Csomorkányi csillagles programot. Az erre az élményre vágyók napnyugtáig helytörténeti érdekességekkel, a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeivel ismerkedhetnek, majd sötétedést követően az augusztusi égbolton távcsöveken keresztül gyönyörködhetnek a Perseidák meteorrajban.

ESEMÉNYEK

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság több éve megrendezett, emblematikus programjai

  • a májusi Túzokfesztivál
  • és a Bihari Táj Napja,
  • a szeptemberi Kardoskúti Fehér Tó Napja. 
Tartomány:Békés
Település:Szarvas
GPS: 46° 51′ 43.71624″, 20° 33′ 7.72776″

Még nem érkezett hozzászólás!