» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A komáromi Monostori Erődtől nyugatra található holtág élővilága egyedülálló, Koppánymonostor ezért kedvelt kiránduló hely.


Koppánymonostor, családi házaival és a Fenyvesben megbújó faházaival kedvelt kiránduló hely. A Szent Pál-sziget Monostoron, a családi házas övezet után, a Fenyves erdő mögött található.

Őrsújfaluval pont szemben húzódik a 3,5 km hosszú Szent Pál-sziget. A szigeten a középkorban bencés monostor állt, amelyet az alapító Katapán nemzetségről Katapán vagy Koppán monostorának neveztek, innen a mai Koppánymonostor neve. A monostort, a török támadáskor, 1529-ben hagyták el, romjai a 18. században még megvoltak.

Koppánymonostori Ártéri Tanösvény 

A Dunának mind a magyar, mind a szlovák oldala „Natura 2000” védettséget élvez. Ezen a területen 2015-ben létesült egy tanösvény, Koppánymonostori Ártéri Tanösvény névvel. A tanösvény az Erdő utca végén álló információs táblától indulva, a Duna mellékágát követve vezet a Szent Pál-szigetre. A túrázók vezető füzet segítségével haladhatnak a 7,5 km-es szakaszon.

A Duna ártéri erdejét, lápos vidékeit bemutató tanösvényt alakítottak ki a Koppánymonostori Szent-Pál szigeten, ahol egykor Jókai Mór Aranyember című regényének filmváltozatát forgatták.

A Monostori Erődtől nyugatra található holtág élővilága egyedülálló, a Duna szabályozása miatt másutt ezek a területek eltűntek. A holtágban több, százévesnél idősebb tölgy található, de megmaradtak a római katonák által telepített vadszőlők és mindig teremnek az egykori grófi gyümölcsös elvadult fái.

A szigeten védett orchideafajta, téli zsurló, őszi kikerics és tavaszi csillagvirág él. Az állatok között megfigyeltek fekete gólyát, rétis sast, hódot és találkoztak már egy pár aranysakállal is.

A hét kilométer hosszú, 10 állomásból álló tanösvényen számozott oszlopok jelzik a megállóhelyeket. A helyszínekhez kapcsolódó látnivalókat a komáromi Tourinform irodában kapható vezetőfüzet tartalmazza. Az élővilág bemutatásán túl a tanösvény megismertet az itt dolgozott vizafogók, aranymosók és bőgőshajósok mesterségével.

A tanösvény átadásához kapcsolódva a Komáromban és környékén több túraútvonalat jelöltek ki, amelyekhez
magyar, angol, német és szlovák okostelefonos alkalmazást készített. A városban száz turisztikailag fontos helyszínt POI adatbázisba foglaltak, ezek a pontok a felhasználónál automatikusan megjelennek a különféle térképes alkalmazásokban és keresőkben.

Koppánymonostori szabadstrand

Duna egyik legszebb szabadstrandja, ahol a nyitva tartás ideje alatt elsősegélynyújtó, vízimentő, úszómester és biztonsági személyzet ügyel. A technikai háttér is biztosított, női és férfi zuhanyzó, mozgáskorlátozott vizesblokk, a kicsiknek pelenkázó, illetve relaxációs fotel is rendelkezésre áll. A belépés ingyenes.

A komárom-koppánymonostori szabadstrand 2019 nyarán nyitotta meg kapuit. A beruházásnak köszönhetően újult meg az egykor virágzó Duna-parti szabadstrand.

A szabadstrand akadálymentesen megközelíthető kiszolgálóegységei, így az öltözők, a baba-mama „szoba” és a pihenőhelyek 21. századi környezettel csalogatják a kikapcsolódni vágyókat.

A területen szabad vízvételi pont, kerékpártároló, padok, utcabútorok, szelektív hulladékgyűjtő növeli a komfortot, a gyerekeknek minijátszótér teszi még kellemesebbé a szabadstrandon töltött időt.Tartomány:Komárom-Esztergom
Település:Komárom
Cím:Koppánymonostor
GPS: 47° 45′ 3.28356″, 18° 4′ 37.32312″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward