» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Kocsonyafesztivál az ország egyik legismertebb, egyben a téli szezon legnagyobb szabadtéri fesztiválja.


Idén, három napon át, február 14-től 16-ig újra az eredeti, mára mindenki által jól ismert legenda adja a fesztivál alapját: a miskolci kocsonyában pislogó béka és természetesen a híres miskolci kocsonyák különleges kínálata. 

A miskolci kocsonyát először a 18. században említették egy miskolci periratban, eleinte főleg halból és szárnyasból készült, később sertéshús lett az alapja. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik, sőt, létezik vegetáriánus kocsonya is.

A történetnek több verziója is létezik. Az egyik, talán legismertebb adoma úgy tartja, hogy az eset Potyka Kati miskolci fogadójában történt, ahol a derék korcsmárosné egy tóth fuvarosnak szolgálta fel a hűtött specialitást, amelybe beledermedt egy béka, az pislogott a tálból a rémült atyafira. Innen ered a mondás: "pislog, mint miskolci kocsonyában a béka".

Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű. Az idei fesztivál országos hírű házigazdái között, Potyka Kata, Tóth Atyafi és a Béka mellett megjelenik Kasza Sára is, aki az utolsó miskolci boszorkányper vádlottja volt, aki becsületét védte meg miskolcias virtussal.

2021-ben, a koronavírus-járvány miatt elmarad a fesztivál.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Miskolc
GPS: 48° 6′ 11.34108″, 20° 47′ 24.7146″
Időpont:2020. február 14.

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward