» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A párába burkolózó, vörös tündérrózsával ékes, tőzegmedrű forrástó Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava.
Hévízi-tó

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó.

Budapest mellett Hévíz Magyarország egyetlen olyan települése, ahol a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2016 óta folyamatosan meghaladja az évenkénti 1 milliót. A hévízi termálfürdő igencsak kedvelt az ország határain túlról érkezők körében, 100 vendégéjszakából mintegy 60-at minden évben a külföldi vendégek töltöttek el a település szálláshelyein.

Termálvize 38 méter mélységben, ásványi anyagokban és egyedi szerves vegyületekben gazdagon tör fel. Kiváló mozgásszervi és más betegségek gyógyítására.

A kalcium- és magnéziumtartalmú, kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és a mozgásszervi betegségekre. A víz hőmérséklete nyáron 33–35 °C, és télen sem csökken 24 °C alá. A látogatók a fürdőzés mellett masszázs- és wellness-szolgáltatásokat vehetnek igénybe, a tóra épült modern fürdőházban szaunázásra és pezsgőfürdőzésre is van lehetőség.

A Hévízi Tradicionális Kúra fürdőzésből, iszappakolásból és súlyfürdőből áll. A súlyfürdő – a reumatológia egyik legnagyobb felfedezése – egy hévízi fürdőorvos, dr. Moll Károly nevéhez köthető. A víz alatti kezelés célja, hogy a gerinc csigolyáit egymástól eltávolítsa, így a gerincoszlopot megnyújtsa. A nyújtás hatására lehetővé válik a porckorongok egészséges állapotának visszaállítása.

A Hévízi-tó vize mindig kiváló minősítést kap. A tavat tápláló források másodpercenkénti vízhozama hozzávetőlegesen 400 liter másodpercenként. Tehát nagyjából három-négy naponta kicserélődik a tó gyógyvize. A tó legnagyobb mélysége több mint 38 méter. Ipari és mezőgazdasági szennyező források nincsenek a 4,4 hektár területű tó körül, amelyet véderdő vesz körbe.

Ortodox templom Hévízen

A fürdővárosban és környékén nagyon sok oroszajkú, ortodox vallású él, jelentős az orosz és ukrán turistaforgalom, az egyházmegye ezért már hosszú évek óta tart miséket is a városban.

A Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom az Ady utcában épül. Az önkormányzattal egyeztetett tervek alapján egy mértéktartó, 15-ször 15 méter alapterületű, 12 méter magas, jellegzetesen hagymakupolás templom épül fel egy év alatt.

Természetvédelmi attrakciók Hévízen

Lombkoronamegfigyelő-torony épül és a véderdőben futó tanösvényen mozgáskorlátozottak is bejárhatják majd a véderdő egy részét annak a természetvédelmi beruházásnak köszönhetően, amely a Hévízi-tó környezetében folyik. A véderdőben megismerhető lesz annak élővilága.

2021 nyarán átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt.

A Hévízi-tó körüli sétány és park

Hévíz 634 millió forintot fordít a tófürdő főbejárata előtti park és a Schulhof sétány felújítására.

A természetvédelmi területen az állat- és növényvilág megóvása mellett tervezték meg a munkálatokat, a befejezési határidő 2022 áprilisa. Megmaradnak a jellegzetes platánfák, mindössze 63 nem őshonos cserjét vagy fát távolítanak el, ugyanakkor közel 13 ezer új növényt, illetve további egynyári virágokat telepítenek.

A tóra nagyobb belátást adó átalakítás része egy zenepavilon és egy szakrális bemutatóhely megépítése, a szökőkút, a pergolák, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés felújítása. Közel 11 ezer négyzetméteren frissítik fel a gyepterületet, csaknem 6,6 ezer négyzetméteren díszburkolatot építenek, illetve 95 új kandelábert állítanak fel.

A Hévízen jelenleg zajló átalakítások a 2022. évi turisztikai szezon kezdetére befejeződnek, így nemcsak a tó körüli zöldterület újul meg, de a véderdő is, illetve elköltözik a tó szomszédságából a buszpályaudvar, hogy a helyén új rendezvényteret alakítsanak ki.

Római kori romkert

Az ókori életről a császárkori település maradványai és több szobor – többek között a város kedvenc kutyaszobra – mesél a 21. századi látogatóknak a római kori romkertben.

Egregyi Árpád-kori templom

Egregy Hévíz központjától úgy másfél kilométerre található. Pincék, szőlők között sétálva találjuk az egregyi Árpád-kori templomot.

Hévízi-csatorna

Magyarország egyetlen termálvizes patakja. A Hévízi-tóból kilépő meleg víz a Hévízi-csatornán keresztül folyik le a tóból, majd 13 kilométer megtétele után a Zala-folyóba ömlik. A víz magas hőmérsékletének köszönhetően a legnagyobb mínuszokban sem fagy be, még a legzordabb téli napokon is 22-25 fok.

Nyáron tömegek strandoltak a csatornában és partján, ami nemcsak tilos és veszélyes, de ezzel visszafordíthatatlan károkat is okoznak a védett területen.

A hévízi kifolyó szerepel a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területek listáján, országos jelentőségű védett érték.

Törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés, ezért a hévízi kifolyóban is tilos fürdeni.

Parkolás Hévízen

2022 januártól olyan bérletrendszert vezetnek be Hévízen a fizetőparkolókban, amelynek révén a vendégként érkezők is kedvezménnyel állhatnak meg autóikkal.

Jelenleg mintegy nyolcszáz fizetős parkolóhely van a városban. Az önkormányzat mindig törekedett arra-, hogy a helyben élők és az ide érkezők számára egyaránt elfogadható legyen a parkolási szisztéma, ezért is döntöttek úgy, hogy új bérletrendszert alakítanak ki.

Jövőre éves kedvezményes bérletet válthatnak a helyi lakosok, továbbá azok, akik Hévízre járnak dolgozni - utóbbiak száma naponta három-négy ezer -, kedvezmény nélkül pedig bárki más is válthat egészéves bérletet.

A városközpont nagyparkolójában ezentúl negyedéves időszakokra is váltható parkolási engedély, és az is újdonság, hogy a Hévízre pihenni érkezők három- vagy hétnapos bérletet vásárolhatnak majd.

Januártól a nagyparkolóban nemcsak tizenöt percig, hanem fél óráig bárki ingyenesen megállhat, a szabad helyeket pedig egy telefonos applikáció segítségével is meg lehet keresni.Tartomány:Zala
Település:Hévíz
GPS: 46° 47′ 25.03104″, 17° 11′ 12.09696″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward