» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Felső-Tisza-vidék az eldugott tőzeglápok és apró középkori templomok hazája.


A Felső-Tisza-vidék, ez a vizek által körbezárt érintetlen táj számtalan túralehetőséget kínál az ide érkezőknek. A folyók rajzolják meg a régió legfontosabb aktív turisztikai hálózatait.

A Felső-Tisza, az Öreg-Túr vizein kalandos és természetközeli vízitúrákat lehet tenni.

A folyók mentén, az árvízvédelmi gátakon az ország leghosszabb jelölt kerékpárúthálózata fut. A Tisza, a Szamos és a Túr mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek az aszfaltozott töltések, amelyek távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázhatóak.

A vízi- és kerékpártúrák közben strandolással is pihenhetünk, ugyanis homokos szabadstrandok egész sora található a Tisza mentén.

Természeti értékek

A Felső-Tisza-vidék és a Nyírség ott fekszik, ahol az Alföld hatalmas síksága és a Kárpátok koszorúja találkozik. Mindkét terület földrajzi, éghajlati hatásai érvényesülnek itt, emiatt sajátos növényvilág alakult ki. A legszebb és legérintetlenebb területeket a SzatmárBeregi Tájvédelmi Körzet védi. Ezenkívül 11 természetvédelmi terület van megyében, amelyek mind egy-egy páratlan természeti kincset óvnak.

Igen látványos az úszólápszigeteiről ismert vajai őstó.

Baktalórántháza melletti csodálatos erdőrezervátumnak fái szinte alagútként borulnak az út fölé. A hatalmas gyertyános-tölgyest jelzett turistautak hálózzák be, lehetőséget adva nagy erdei barangolásokra.

A Tiszavasvári melletti hatalmas szikes tónál élő különleges madárfajok madárlesről is megcsodálhatók.

Érdemes megnézni a két, ritkaságszámba menő alföldi „vulkánt”. A tarpai Nagy-hegy és a barabási Kaszonyihegy romvulkánok, az alföldi rónaságon kuriózumnak számítanak. 

Bábtava és a Bátorligeti-ősláp. A Felső-Tisza-vidék területét hajdan folyómedrek kusza hálózata szőtte át. Az elhagyott medrekben a jégkorszakban lápok alakultak ki, és a Kárpátok közelségéből fakadó mikroklíma miatt ezek máig fennmaradtak. Az itt megtelepedő tőzegmohafajok lassan óriási, úszó mohapárnává duzzadtak. A vízszint fölé „kidagadó”, lebegő tőzegsziget akár méteres vastagságú és többhektáros kiterjedésű is lehet. Ilyen dagadóláp a Beregben a Bábtava, ahol olyan, az országban másutt nem található növények élnek, mint a tőzegorchidea és a tőzegáfonya. A Nyírségben található Bátorligeti-ősláp rendkívüli fajgazdagságával az ország egyik legkülönlegesebb természeti kincse. A Bátorligeti-őslápot egy pallóúton fedezhető fel, vezetett túrán. Mellette az Ősláp Múzeum a helyszín természetvédelmi jelentőségét mutatja be.

Kastélyok

Pácini reneszánsz várkastély.

Vajai reneszánsz várkastély. A 15–16. században épült impozáns épületekben ma modern, interaktív kiállítások elevenítik fel a múltat.

A barokk stílusú kállósemjéni Kállay-kúriában kipróbálható az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós 1931-es Ford A modellje.

A cégénydányádi Kölcsey–Kende-kastély klasszicista stílusban épült a reformkorban. A 2015-ben teljes felújításon átesett kúria épületében interaktív kiállításokon lehet megismerkedni a kastély és a család történetével, Szatmár-Bereg természeti értékeivel.

Tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló kastélyépítészet egyik legszebb példája. Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök, az Andrássy út névadója építtetett a francia Loire folyó menti lovagi várkastélyok mintájára. A soktornyú épület nevezetessége a Rippl-Rónai József által tervezett színes üvegablak és a park sövénylabirintusa. 

Középkori templomok

A Középkori templomok útja tematikus túraútvonal a Felső-Tisza-vidék 37 középkori templomát köti össze.

Csaroda. A Felső-Tisza-vidék ékszerdobozai közül talán a legkülönlegesebb a csarodai „mosolygó szentek temploma”. A 13. századi templom onnan kapta nevét, hogy középkori freskóin a szentek a megszokott ájtatos ábrázat helyett mosolyognak. A freskókat a 16. században, amikor a falu lakossága kálvini hitre tért, lemeszelték, és a mennyezetet kazettás faragványokkal, a falat népies növénymotívumokkal díszítették. A mosolygó szentek az 1970-es években, a templom restaurálásakor bukkantak elő a mészréteg alól.

Tákos. A szomszédos Tákos református temploma szintén nevezetes: „mezítlábas Notre-Dame”-ként becézik, mert döngölt agyagból és fából készült fehér falai, malomkőre épült szószéke az egyszerűséget hirdeti, miközben színpompás mennyezete, szószéke ámulatba ejtő művészi gazdagságról tanúskodik. 

Lónya. A református templom igazi kuriózuma a három rétegű freskóciklus, ami a Felső-Tisza-vidék egyik legkiemelkedőbb művészettörténeti értéke. Az első réteg az 1300-as évek elejéről származik, a második réteget a késő gótikus freskók, a harmadik réteget pedig a reformáció korából származó virágmintás díszítések alkotják. A templom előtt álló fa harangláb pedig várhatóan hamarosan a világörökségi listára kerül.

Nyírbátor. A református templom építése Báthory Istvánhoz és ifjabb Báthory Andráshoz kötődik. A Szent György néven is ismert templom teljesen egységes hálóboltozatos terével, hatalmas mérműves ablakaival, csúcsíves nyugati kapujával a korszak egyik legmagasabb színvonalú késő gótikus épülete. A nyírbátori református templom büszkélkedhet a Kárpát-medence egyik legmagasabb fa harangtornyával, amely 1640-es években épült.

Vízimalom

Túristvándi két és fél évszázados vízimalma a régió egyik legismertebb látványossága. Magyarország utolsó működő vízimalmát a Nepomuki Szent János napján rendezett molnártalálkozón minden évben beindítják. Ezenkívül számos népi lakóház, tájház idézi fel ezen a vidéken a különböző korok hajdani életét.

Kulturális emlékek

Tiszacsécse. Móricz Zsigmond emlékház.

Szatmárcseke. Kölcsey Ferenc-emlékszoba, a költó sírja.

Tiszabercel. Műemléki védelem alatt álló szivattyútelep.

Strand

Tivadar. Homokos szabadstrand.

Jánd. Selymes, homokos part, homokpadok.

Gergelyiugornya. Selymes, homokos part. homokpadok.Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Cím:Túristvándi
GPS: 48° 3′ 4.9338″, 22° 38′ 44.9682″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward