» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Felső-Tisza-vidék az eldugott tőzeglápok és apró középkori templomok hazája.
A Felső-Tisza-vidék, ez a vizek által körbezárt érintetlen táj számtalan túralehetőséget kínál az ide érkezőknek. A folyók rajzolják meg a régió legfontosabb aktív turisztikai hálózatait.

A Felső-Tisza, az Öreg-Túr vizein kalandos és természetközeli vízitúrákat lehet tenni.

A folyók mentén, az árvízvédelmi gátakon az ország leghosszabb jelölt kerékpárúthálózata fut. A Tisza, a Szamos és a Túr mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek az aszfaltozott töltések, amelyek távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázhatóak.

A vízi- és kerékpártúrák közben strandolással is pihenhetünk, ugyanis homokos szabadstrandok egész sora található a Tisza mentén.

Természeti értékek

A Felső-Tisza-vidék és a Nyírség ott fekszik, ahol az Alföld hatalmas síksága és a Kárpátok koszorúja találkozik. Mindkét terület földrajzi, éghajlati hatásai érvényesülnek itt, emiatt sajátos növényvilág alakult ki. A legszebb és legérintetlenebb területeket a SzatmárBeregi Tájvédelmi Körzet védi. Ezenkívül 11 természetvédelmi terület van megyében, amelyek mind egy-egy páratlan természeti kincset óvnak.

Igen látványos az úszólápszigeteiről ismert vajai őstó.

Baktalórántháza melletti csodálatos erdőrezervátumnak fái szinte alagútként borulnak az út fölé. A hatalmas gyertyános-tölgyest jelzett turistautak hálózzák be, lehetőséget adva nagy erdei barangolásokra.

A Tiszavasvári melletti hatalmas szikes tónál élő különleges madárfajok madárlesről is megcsodálhatók.

Érdemes megnézni a két, ritkaságszámba menő alföldi „vulkánt”. A tarpai Nagy-hegy és a barabási Kaszonyihegy romvulkánok, az alföldi rónaságon kuriózumnak számítanak. 

Bábtava és a Bátorligeti-ősláp. A Felső-Tisza-vidék területét hajdan folyómedrek kusza hálózata szőtte át. Az elhagyott medrekben a jégkorszakban lápok alakultak ki, és a Kárpátok közelségéből fakadó mikroklíma miatt ezek máig fennmaradtak. Az itt megtelepedő tőzegmohafajok lassan óriási, úszó mohapárnává duzzadtak. A vízszint fölé „kidagadó”, lebegő tőzegsziget akár méteres vastagságú és többhektáros kiterjedésű is lehet. Ilyen dagadóláp a Beregben a Bábtava, ahol olyan, az országban másutt nem található növények élnek, mint a tőzegorchidea és a tőzegáfonya. A Nyírségben található Bátorligeti-ősláp rendkívüli fajgazdagságával az ország egyik legkülönlegesebb természeti kincse. A Bátorligeti-őslápot egy pallóúton fedezhető fel, vezetett túrán. Mellette az Ősláp Múzeum a helyszín természetvédelmi jelentőségét mutatja be.

Kastélyok

Pácini reneszánsz várkastély.

Vajai reneszánsz várkastély. A 15–16. században épült impozáns épületekben ma modern, interaktív kiállítások elevenítik fel a múltat.

A barokk stílusú kállósemjéni Kállay-kúriában kipróbálható az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós 1931-es Ford A modellje.

A cégénydányádi Kölcsey–Kende-kastély klasszicista stílusban épült a reformkorban. A 2015-ben teljes felújításon átesett kúria épületében interaktív kiállításokon lehet megismerkedni a kastély és a család történetével, Szatmár-Bereg természeti értékeivel.

Tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló kastélyépítészet egyik legszebb példája. Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök, az Andrássy út névadója építtetett a francia Loire folyó menti lovagi várkastélyok mintájára. A soktornyú épület nevezetessége a Rippl-Rónai József által tervezett színes üvegablak és a park sövénylabirintusa. 

Középkori templomok

A Középkori templomok útja tematikus túraútvonal a Felső-Tisza-vidék 37 középkori templomát köti össze.

Csaroda. A Felső-Tisza-vidék ékszerdobozai közül talán a legkülönlegesebb a csarodai „mosolygó szentek temploma”. A 13. századi templom onnan kapta nevét, hogy középkori freskóin a szentek a megszokott ájtatos ábrázat helyett mosolyognak. A freskókat a 16. században, amikor a falu lakossága kálvini hitre tért, lemeszelték, és a mennyezetet kazettás faragványokkal, a falat népies növénymotívumokkal díszítették. A mosolygó szentek az 1970-es években, a templom restaurálásakor bukkantak elő a mészréteg alól.

Tákos. A szomszédos Tákos református temploma szintén nevezetes: „mezítlábas Notre-Dame”-ként becézik, mert döngölt agyagból és fából készült fehér falai, malomkőre épült szószéke az egyszerűséget hirdeti, miközben színpompás mennyezete, szószéke ámulatba ejtő művészi gazdagságról tanúskodik. 

Vízimalom

Túristvándi két és fél évszázados vízimalma a régió egyik legismertebb látványossága. Magyarország utolsó működő vízimalmát a Nepomuki Szent János napján rendezett molnártalálkozón minden évben beindítják. Ezenkívül számos népi lakóház, tájház idézi fel ezen a vidéken a különböző korok hajdani életét.

Kulturális emlékek

Tiszacsécse. Móricz Zsigmond emlékház.

Szatmárcseke. Kölcsey Ferenc-emlékszoba, a költó sírja.

Tiszabercel. Műemléki védelem alatt álló szivattyútelep.

Strand

Tivadar. Homokos szabadstrand.

Jánd. Selymes, homokos part, homokpadok.

Gergelyiugornya. Selymes, homokos part. homokpadok.Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Cím:Túristvándi
GPS: 48° 3′ 4.9338″, 22° 38′ 44.9682″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward