» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén
A legenda szerint az első aszúbor elkészítése Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki Erdőbényén élt a 17. század első felében.
Az aszúbort méltán tartják számon a világ egyik legjobb természetes édes boraként, hiszen előállítása különleges gondosságot igényel. Az aszú szó a gyümölcs aszalódására utal, a zsugorodás oka az úgynevezett nemes rothadást előidéző gombafajta, a Botrytis cinerea.
A botrytis spórái behatolnak a szőlőszemek héjába, elősegítve a gyümölcs cukortartalmának koncentrálódását és nedvességtartalmának csökkenését.
Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhetően az aszúsodás szinte minden évben végbe tud menni. Az aszúsodott szemeket, melyeket szüretkor kézzel kell a fürtből kicsipegetni, egykor fából készült puttonyba gyűjtötték. Az aszú a hagyomány szerint annyi puttonyos, ahány faputtony aszúszemet áztattak egy gönci hordónyi borban.
A múlt századokban a zsidó és görög kereskedők az értékes tokaji bor szállítására minden évben rengeteg hordót rendeltek a helyi kádármesterektől. A kádárok évszázados hagyományait, eszközeiket az élménypontként megszülető Kádárház mutatja be, ahol a látogatók workshopokon, csapatépítőkön, rendezvényeken maguk is bepillanthatnak a kádárok világába.
Csak Erdőbényén előforduló táncfajta, a kádártánc: ennek során öt táncos jellegzetes sapkában, hordóabroncsokkal táncolja el a hordókészítés minden fontosabb elemét, előadásukat a híres pohárforgatással zárva.
|
Értékeld te is!