» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Erdőbénye a Tokaj-Hegyalja borvidék része.

A legenda szerint az első aszúbor elkészítése Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki Erdőbényén élt a 17. század első felében.

Az aszúbort méltán tartják számon a világ egyik legjobb természetes édes boraként, hiszen előállítása különleges gondosságot igényel. Az aszú szó a gyümölcs aszalódására utal, a zsugorodás oka az úgynevezett nemes rothadást előidéző gombafajta, a Botrytis cinerea.

A botrytis spórái behatolnak a szőlőszemek héjába, elősegítve a gyümölcs cukortartalmának koncentrálódását és nedvességtartalmának csökkenését.

Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhetően az aszúsodás szinte minden évben végbe tud menni. Az aszúsodott szemeket, melyeket szüretkor kézzel kell a fürtből kicsipegetni, egykor fából készült puttonyba gyűjtötték. Az aszú a hagyomány szerint annyi puttonyos, ahány faputtony aszúszemet áztattak egy gönci hordónyi borban.

A múlt századokban a zsidó és görög kereskedők az értékes tokaji bor szállítására minden évben rengeteg hordót rendeltek a helyi kádármesterektől. A kádárok évszázados hagyományait, eszközeiket az élménypontként megszülető Kádárház mutatja be, ahol a látogatók workshopokon, csapatépítőkön, rendezvényeken maguk is bepillanthatnak a kádárok világába.

Csak Erdőbényén előforduló táncfajta, a kádártánc: ennek során öt táncos jellegzetes sapkában, hordóabroncsokkal táncolja el a hordókészítés minden fontosabb elemét, előadásukat a híres pohárforgatással zárva.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Erdőbénye
GPS: 48° 15′ 59.51196″, 21° 21′ 20.27448″

Még nem érkezett hozzászólás!