» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Csornai Premontrei Apátság egy történelmi épületegyüttes Magyarországon, Csorna városában található. Az apátság a premontrei rend (latinul: Ordo Praemonstratensis) tagjainak központja volt a térségben, és az egyik legjelentősebb barokk műemlék Magyarországon.
 
Az apátság története az 12. századig nyúlik vissza, amikor is az itáliai Norbertus (magyarul: Orbán) alapította a premontrei rendet. Az apátság épületegyüttese azonban későbbi időkre, az 18. századra tehető, amikor a barokk stílusban újjáépítették. Az épületek és a templom is a barokk építészet kiváló példái közé tartoznak.

Az apátság épületegyüttese több épületből áll, köztük az apátsági templomból, a kolostorépületekből, az apátsági palotából és a prépostsági palotából. Az apátsági templom belső díszítése különösen impozáns, freskókkal, festményekkel és szobrokkal gazdagították. Az apátsági palota szintén pompás freskókkal díszített belső tereivel és impozáns külső homlokzatával kiemelkedik.

A Csornai Premontrei Apátság jelentős szerepet játszott az egyházi, oktatási és kulturális életben a régióban. Az apátság területén található volt az egyik legelső felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol a jezsuiták által működtetett csornai akadémia működött. Az apátság gazdag könyvtára is híres volt, ami számos értékes iratot, kéziratot és könyvet őrzött.

Az apátság története azonban nem volt mindig zavartalan. Az 1940-es években a kommunista rendszer idején az apátságot állami kézbe vették és az egyházi rendtartományt szétosztották. Az épületek jelentős károkat szenvedtek, és csak az 1980-as években kezdődött meg a helyreállításuk.

Ma az apátság jelentős turisztikai látványosság, és az épületek megtekinthetők a látogatók számára.

Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Cím:Csorna
GPS: 47° 36′ 48.29508″, 17° 14′ 59.2638″

Még nem érkezett hozzászólás!