» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 500 éves Csobánci vár a Balatonon nyaralók kedvelt kirándulóhelye.

A lenyűgöző Balaton-felvidék híres tanúhegyeinek egyike a Csobánc. A tetején álló középkori várrom, valamint a túrázás közben útba ejthető, téglalap alaprajzú, klasszicista stílusban épült Szent Donát-kápolna miatt kiérdemelten kaphat helyet a kirándulási bakancslistánkon. Ha mindez nem volna elég, az 1830 körül épült kápolnától páratlan kilátás nyílik a környékre.

Csobánc várának mintegy 500 évre nyúlik vissza a története; a végházat a Gyulaffy-család építette az 1500-as
évek elején, s a nemzetség leghíresebb tagját, Gyulaffy Lászlót az 1500-as évek közepén, második felében az ország egyik legnevesebb törökverőjének, bajvívójának tartották.

Fiatalon Csobánc várában szolgált Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros a gyalogság vajdájaként, és részt vett a törököt kiűző
háborúban. Alakja sokaknak a máig népszerű A Tenkes kapitánya című klasszikus tévésorozatból ismerős.  


Csobánc várát a törökök - hasonlóan a sümegihez - sosem tudták bevenni, noha számos ostromot vívtak ellene. A vár 1669-ben az Eszterházy-család birtokába került, majd a kuruc időkben dunántúli véghelyként szerepelt; Bottyán János kuruc generális többször megfordult Csobánc várában is, hiszen a dunántúli hadakat a közeli Sümeg várában létesített főhadiszállásáról vezényelte. A Rákóczi szabadságharc bukása után azonban a császári erők Csobánc várát is lerombolták.

Szent Donát-kápolna

A Csobánc lábánál lelhetünk rá az 1830-ban emelt Szent Donát-kápolnára, amely a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéről kapta a nevét. A névadó még a klasszicista stílusú, téglalap alapú, félköríves záródású műemlék 28 kg súlyú harangján is feltűnik, ahol a következő felirat áll: „Szt. Donát könyörgése szöllöinket védelmezze”.

A bájos kápolnánál a Tapolcai-medence tanúhegyeivel a környék egyik legszebb kilátása vesz le minket a lábunkról. Sőt, innen nem messze egy kevésbé ismert kőtengert, a Papaska-köveket is felfedezhetjük.

Tartomány:Veszprém
Cím:Gyulakeszi
GPS: 46° 52′ 4.47744″, 17° 28′ 50.93472″

Még nem érkezett hozzászólás!