Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:A templom létezésének biztos dátumaként a krónikák I. Endre király uralkodásának idejét, közelebbről az 1048-as esztendőt jelölik meg.

1211-ben ebben a templomban tartották Thüringiai Lajos őrgróf eljegyzését a magyar királylánnyal, akit ma Árpád-házi Szent Erzsébet néven ismer a világ.

Abban az időben a templom kéttornyú, román stílusú bazilika volt. Egykori félköríves szentélyének falmaradványait ma is őrzi déli tornya.

A XIV-XV. század fordulóján az épületet gótikus stílusban átalakították. A XVI. században - egy ideig - a törökök ezt a templomot használták mecsetnek. Azt követően ez volt az egyetlen keresztény templom, amelynek működését másfél évszázadon keresztül megtűrték Pesten.

1725-től a rommá vált templomhajó nagy részét barokk stílusban helyreállították. A XVIII. század elején a jezsuiták, majd 1756-tól néhány éven át a piaristák vezették a plébániát. 

Kilátó

Várhatóan 2019 decemberében kilátópont nyílik az Erzsébet híd melletti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomának tornyaiban.

A tornyok felújítása során restaurálják a déli toronyban található román stílusú falmaradványt, megtisztítják a torony belső falait, biztonságos lépcsőt és korlátot alakítanak ki az emeleti szintek eléréséhez, illetve beépítenek egy liftet is, amellyel könnyen és gyorsan elérhetők leszenek a kilátópontok szintjei.

Az emeleti homlokzat mögött egy sétányt is kialakítanak, ahol át lehet majd sétálni az északi toronyba, ahonnan teljes panoráma nyílik a Dunára és a budai oldal felé. A látogatók a torony lépcsőin sétálhatnak majd le ismét a templom földszintjére.

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
GPS: 47° 29′ 54.1734″, 19° 2′ 25.69452″
Honlap: http://www.belvarosiplebania.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward