» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 210 kilométer hosszúságú Balatoni Bringakör főként a part mellett és többnyire kerékpárúton visz végig – a szintkülönbség nem számottevő.
Balatonalmádiban található a Balatoni Bringakörút 0. kilométerköve, de bárhonnan indulhatunk.

5 panorámás kerékpárút

Világosi magaspart. Ha a tó csücskénél indítjuk a körbetekerést, rögtön az egyik leggyönyörűbb szakaszt kapjuk: a meredek partfal tetején halad a kerékpárút Balatonvilágoson és Akarattyán. Innen jó időben az egész keleti medencét látni.

Aszófő–Örvényes. A két parányi falut Tihany után érjük el, ha Keszthely felé tekerünk. Kettejük között kerékpárúton és egy szervizúton haladhatunk, pont olyan magasságon, hogy belátjuk a tavat Tihanytól szinte Balatonudvariig.

Balatonederics–Balatongyörök. A veszprémi–zalai megyehatárt is átszeli az ember ezen a szakaszon, ahol szintén egymást érik a lélegzetelállító panorámák. Az egész csúcsa a Szépkilátó, de a golfpálya melletti szakasz is látványos, ráadásul a kerékpárút is remek minőségű. Balatonedericsben a neves Afrika-vadász, Nagy Endre trófea- és néprajzi gyűjteménye, az Afrika Múzeum miatt érdemes megállni. A miniszafariparkban zebrák, struccok, dromedárok és kafferbivalyok is élnek.

A fonyódi löszfal alatti szakasz. Bármerről érkezzünk, üdítő, hogy az üdülőtelepi utcák után a tóparton tekerhetünk, az egyik oldalon a Badacsonnyal, a másikon a tornyosuló hegyfallal. Fonyódon gyönyörű panoráma nyílik a túlparti hegyekre a Vár-hegyen és a Sipos-hegyen álló két kilátóból. Utóbbiból tiszta időben Keszthelytől Keneséig szinte a tó egészét látni.

Római út Badacsonyban. Badacsonytomajtól Lábdihegyig a Római úton tekerhetünk, amely párhuzamos a 71-essel, de feljebb fut, a hegy szoknyáján. A kilátás végig lenyűgöző, miközben kilométereken át szőlőtőkék között haladunk.

Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen

2022 őszére elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz.

A Balatoni Bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kisforgalmú utcák felhasználásával jelölték ki, a tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt.

A Bringakör Balatonrendesen megszakad, Kővágóörs településhatárától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos az összeköttetés. A kerékpárosok két évtizede kénytelenek minden jelölés vagy figyelemfelhívás nélkül, a 71-es főúton autók között haladva közlekedni a szakaszon.

A munka során 730 méteren elbontják és újjáépítik az Ábrahámhegyre vezető kerékpárutat is a rossz állapota miatt. Így a kivitelező összesen közel 2 kilométeren kezdi meg a várhatóan 2022 szeptemberéig tartó munkálatokat.
    
A déli parton a tervek szerint még 2021-ben befejeződnek a több projektben zajló beavatkozások Balatonakarattyától egészen Balatonboglárig. Északon a Tihanytól Balatonkeneséig tartó szakasz munkálatai a jelenlegi ütemezés szerint 2023 végéig érhetnek célba.

Tartomány:Veszprém
Cím:Balatonalmádi
GPS: 47° 1′ 48.9972″, 18° 0′ 56.07216″

Még nem érkezett hozzászólás!