Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Anna-bál

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

Az egykoron neves személyiségeket Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

Balatonfüredi Állami Szívkórház 

A Balatonfüredi Állami Szívkórház története a 18. századra nyúlik vissza, mivel az 1716-os tihanyi apátsági birtokösszeíráskor feljegyezték, hogy Füreden savanyúvizek vannak. A kórház helyén Tenkovits Miksának másfél holdas telke volt, ezen fakadt az a forrás, amelyhez fürdőházat építtetett, és tíz fürdőkádban kazánnal melegített savanyúvízben biztosított fürdést a vendégeknek.

Később a fürdőházat tovább bővítették, majd 1869 és 1871 között Cometter Bernát terve szerint eklektikus stílusban felépült a Balatonra néző új szárny, az úgynevezett Erzsébet udvar. Később az egész épületegyüttest Erzsébet szanatóriumnak nevezték.

1912-1913-ban az úgynevezett Tibor fürdő épületszárnyával kialakult az egységes épület, és a homlokzatokat is átformálták, szecessziós ízlésben, ekkor már nemzetközileg is híres szanatóriumnak számított. 1949-ben állami kezelésbe került az intézet, 1970 óta végzi az országos és regionális ellátás keretében a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációs kezelését.

Bujtor István szobor

Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára. A szobor a Vitorlás-téren áll, Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany. Bujtor István híres vitorlás volt, Balatonfüred és Tihany  sokszor megjelenik filmjeiben. A szobor Farkas Ádám Munkács-díjas szobrászművész alkotása.

Vaszary-villa

Jókai Mór Emlékház

Az 1870-ben épült villa, Jókai Mór egykori füredi villája 1889-ig volt az író tulajdonában. Jókai Mór több mint két évtizeden át minden esztendőben Balatonfüreden töltötte a tavaszt és a nyarat, feleségével Laborfalvy Rózával. Számos műve itt született, itt írta az Aranyembert is. Az emlékmúzeumban ma is őrzik az író bútorait, használati tárgyait, és néhány kéziratát is.

Városi Múzeum

Tartomány:Veszprém
Település:Balatonfüred
GPS: 46° 57′ 24.21144″, 17° 53′ 20.0112″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward