» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Balatonfüredet északi Balaton-part ékkövének tartják.


Balatonfüred vendégéjszakáinak száma 2008 óta a negyedével nőtt, 2019-ben már megközelítette a 734 ezret. A város vendégforgalmában 12 évvel ezelőtt még a külföldiek domináltak, 2019-ben viszont a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák kétharmadát már a belföldi vendégek adták.

Tagore sétány

A Balaton leghíresebb vízparti sétányát Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költőről nevezték el, aki a Szívkórházban nyerte vissza egészségét. Példáját követve számos híresség ültetett fát az allén, ahol ma szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről és neves vendégeiről. A „Balaton főutcáján” számos étterem, kávézó és fagyizó várja a vendégeket, az egyik legújabb látványosság a Bodorka Látogatóközpont és a gyönyörűen felújított Vitorlás tér Bujtor István szobrával.

Anna-bál

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

Az egykoron neves személyiségeket Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

Balatonfüredi Állami Szívkórház 

A Balatonfüredi Állami Szívkórház története a 18. századra nyúlik vissza, mivel az 1716-os tihanyi apátsági birtokösszeíráskor feljegyezték, hogy Füreden savanyúvizek vannak. A kórház helyén Tenkovits Miksának másfél holdas telke volt, ezen fakadt az a forrás, amelyhez fürdőházat építtetett, és tíz fürdőkádban kazánnal melegített savanyúvízben biztosított fürdést a vendégeknek.

Később a fürdőházat tovább bővítették, majd 1869 és 1871 között Cometter Bernát terve szerint eklektikus stílusban felépült a Balatonra néző új szárny, az úgynevezett Erzsébet udvar. Később az egész épületegyüttest Erzsébet szanatóriumnak nevezték.

1912-1913-ban az úgynevezett Tibor fürdő épületszárnyával kialakult az egységes épület, és a homlokzatokat is átformálták, szecessziós ízlésben, ekkor már nemzetközileg is híres szanatóriumnak számított. 1949-ben állami kezelésbe került az intézet, 1970 óta végzi az országos és regionális ellátás keretében a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációs kezelését.

Bujtor István szobor

Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára. A szobor a Vitorlás-téren áll, Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany. Bujtor István híres vitorlás volt, Balatonfüred és Tihany  sokszor megjelenik filmjeiben. A szobor Farkas Ádám Munkács-díjas szobrászművész alkotása.

Vaszary-villa

Jókai Mór Emlékház

Az 1870-ben épült villa, Jókai Mór egykori füredi villája 1889-ig volt az író tulajdonában. Jókai Mór több mint két évtizeden át minden esztendőben Balatonfüreden töltötte a tavaszt és a nyarat, feleségével Laborfalvy Rózával. Számos műve itt született, itt írta az Aranyembert is. Az emlékmúzeumban ma is őrzik az író bútorait, használati tárgyait, és néhány kéziratát is.

Városi Múzeum

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borheteket augusztus utolsó három hetében rendezik meg a Tagore sétányon. Az érdeklődők itt kóstolhatják meg a Balatonfüred-Csopaki borvidék legjobb nedűit, 30 fajtából közel 300-féle bort.

Tartomány:Veszprém
Település:Balatonfüred
GPS: 46° 57′ 24.21144″, 17° 53′ 20.0112″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward