» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legszebb tája.

Az Arlói-tó festői környezetben, hegyek ölelésében helyezkedik el. A tó a természetjárók mellett a horgászok és a strandolni vágyók nagy kedvence is. 

Az Arlói-tó egy földcsuszamlás révén keletkezett. Ez adja a hely különlegességét is, hiszen igen ritka jelenség. Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói, és az erdélyi Gyilkos-tó.

A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel, csendes, háborítatlan helyen. A tó felett magasodó hegy túrázók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól.

A táj gazdag növény- és madárritkaságokban.

A Heves-Borsodi-dombság természeti szépségben, látnivalókban, erdészeti értékekben felveszi a versenyt a Mátra és a Bükk közismert tájaival.  A terület talán legismertebb szépsége az Arlói-tó, amely festői környezetben, hegyek ölelésében helyezkedik el. A tó a természetjárók mellett a horgászok és a strandolni vágyók nagy kedvence is. A vidék völgyei a hegyvidékekre jellemzőek. Gyepes-völgy a völgyfenéken csörgedező patakokkal, vizes rétekkel és égeresekkel páratlan élőhelyet biztosít növényeknek, állatoknak egyaránt.

Fejlesztések a tónál

2020-ban Arlói-tónál kiépítik a strandot és vizes játszóteret is létrehoznak. Új vizesblokkot, kőszínpadot, illetve dísztérkővel lerakott esküvői helyszínt alakítanak ki.

Emellett vörösfenyőből úszó mólót is építenek a családoknak. A jelenlegi mólót továbbra is igénybe vehetik a fürdőzők. Mindezeken felül csónak- és vízibicikli-kikötőt is építenek, kültéri fitneszeszközöket helyeznek el. A jövőben a leendő kőszínpad lesz a helyi rendezvények színhelye. A tervek szerint a parthoz közeli csárda is megújul.

A tó vizének rehabilitációja érdekében 3-4 part menti horgásztanyát lebontanak, amelyek helyén kulturált horgászbeállókat építenek.

Az Arlói-tavat bakancsos turistaúttal és kerékpárúttal kötik össze a járdánházi turistaházzal. 

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Arló
GPS: 48° 10′ 36.0048″, 20° 15′ 15.10452″

Még nem érkezett hozzászólás!