» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Pécs


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Barbakán-bástyát a 15. században emelték azért, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején.

Újra látogatható a 2018 óta balesetveszély miatt elzárt pécsi belvárosi körbástya, a Barbakán-bástya.

A pécsi székesegyháztól nyugatra lévő körbástyára az egy ideje nem lehetett felmenni. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a bástyához kapcsolódó, fából készült hidak, lépcsők, az építmény karéján felépített gyilokjáró - védőfolyosó - és az azt övező korlátok felújításra szorulnak. 60 köbméternyi fa beépítésével teljes körűen felújították a fából készült lépcsőket, a gyilokjárót, a bástyához vezető hidakat, s a korábbi fa tartószerkezeteket fémre cserélték biztosítva ezzel ismét hosszú időre a Barbakán-bástya látogathatóságát.

2020-ban a városfal déli részén, a Citrom utcánál található, szintén balesetveszély miatt zárva lévő gyilokjárót felújítják és az északi városfal rekonstrukcióját is elindítják.

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a 15. században emelték azért, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején.

A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, s tették látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt. A bástya a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. A járművek az építmény közelében teszik ugyanis le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.

Tartomány:Baranya
Település:Pécs
GPS: 46° 4′ 34.75992″, 18° 13′ 41.06856″

Még nem érkezett hozzászólás!