Látnivalók


Kulcsszó
Ország
Tartomány
Település
Címkék

Kezdődátum:
Záródátum:
Események:
Keresés a közelben

Akropolisz

#Athén     #Ókori emlékek     #Világörökség    

Görögország leghíresebb látványossága az i.e. előtti V. századi ókori műemlékegyüttes, benne a Parthenon templommal.

Akropolisz Múzeum

#Athén    

Az Akropolisz Múzeum a Parthenontól alig 400 méterre magasló épület. Az Akropolisz lábánál elhelyezkedő csupa üveg múzeumban sokan a modern Görögország jelképét látják.

Antikíthira

#Sziget    

A sziget stratégiai szempontból fontos helyen fekszik, Kréta és a Peloponnészosz-félsziget között, egy, az ókorban sűrűn használt tengeri útvonal mentén. A szigeten jelenleg harmincan élnek, de nyáron sokan nyaralnak itt.

Arisztotelész líceuma

#Athén    

Arisztotelész (i.e 384-322) líceuma, a Lükeion a mai Athén belvárosában található.

Az olimposzi Zeusz temploma (Ναός του Ολυμπίου Διός)

#Athén     #Ókori emlékek    

Zeusz templomának építése az i. e. 6. században kezdődött az athéni türannoszok uralma alatt, akik a világ legnagyobb templomát akarták megteremteni. Az építése azonban csak Hadrianus római császár uralma alatt fejeződött be az i. u. 2. században.

Dionüszosz színház

#Athén     #Ókori emlékek    

A 2500 éves görög Dionüszosz színházat az Akropolisz tövében található. A Dionüszosz színház jelentősége, hogy az ókori drámajátékok mesterei itt mutatkoztak be.

Hadrianus diadalíve (Πύλη του Αδριανού)

#Athén     #Ókori emlékek    

Hadrianus diadalívét i. u. 131-ben építették a Zeusz templomához vezető úton Hadrianus római császár eljövetelének tiszteletére.

Héphaiszteion (Ναός Ηφαίστου)

#Athén     #Ókori emlékek    

Héphaisztosz temploma egy nagyon jó állapotban fennmaradt dór stílusú templom az agora nyugati szélén; szinte teljes egészében egykori állapotában látható ma is.

Hydra

#Sziget    

A fővárostól, Athéntól alig 65 kilométerre található szigeten még mindig a szamarak jelentik az egyetlen szállítóeszközt. Ennek oka pedig az, hogy a motorizált járműveket kitiltották a szigetről.

Kíthira

#Sziget    

Kíthira ógörög neve Küthéra. A görög mitológiában Aphroditének, a szerelem istennőjének szigete, Ciprus mellett. A monda szerint itt született meg, innen az "Aphrodité szigete" elnevezés.

Lüszikratész-emlékmű (Μνημείο Λυσικράτους)

#Athén     #Ókori emlékek    

Lüszikratész-emlékművét a khoregosz (zenei előadások szponzora) Lüszikratész emelte, egy győztes előadás után a közelben található Dionüszosz-színházban i. e. 335-ben. Az emlékmű a legelső példa egy épületen kívül emelt korinthoszi stílusú oszlopra.

Olimpiai Stadion

#Athén    

Az Akropolisztól alig egy kőhajításnyira található az Olimpiai Stadion, amely 1896-ban ugyanabból a márványból épült, mint a Parthenon.

Parnitha-hegy (Πάρνηθα)

#Hegy és csúcs     #Mitológiai hely    

A Parnitha hegy a legmagasabb pont Attikában, 1413 m magas. Nagyrésze egy nemzeti park része, ezért tökéletes hely a természetbarátoknak és a túrázóknak.

Poszeidón-templom (Ναός Ποσειδώνος)

#Ókori emlékek     #Strand     #Szirt és fok    

Poszeidón temploma az athéni aranykor egyik legnagyobb műemléke, i. e. 444-440 épült teljes egészében fehér márványból. Még Lord Byron is megénekelte egy versében, a neve pedig mind a mai napig látszik bevésve az egyik márványoszlopba (bár az kérdéses, hogy ezt valóban ő tette-e).

Szalamisz

#Sziget    

A görögök Szalamisznál legyőzték Xerxész hajóhadát i.e. 480-ban. A görög hajóhad szalamiszi győzelme a kétszeres túlerőben lévő perzsa hajóhad fölött vetett véget a perzsák égei-tengeri uralmának.

Szunion

#Szirt és fok    

Szuniuon a naplemetéről és Poszeidon templomáról híres.

Régióválasztó