Megvan 2023 legnépszerűbb Erasmus úticélja

2023. május 4.

print Hetedhétország.hu

Megvan 2023 legnépszerűbb Erasmus úticélja

Európa összes városának nemzetközi diákjai szavaztak arra, hogy mely helyszíneken szerezték a legjobb tapasztalatokat.





Gentet választották meg a "2023-as év Erasmus úticéljának".

Április 6. és 9. között Bukarestben, Romániában rendezték meg az Erasmus Generation Meetinget, ahol Európa összes városának nemzetközi diákjai szavaztak arra, hogy mely helyszíneken szerezték a legjobb tapasztalatokat.

Gent végzett a legmagasabb helyen, köszönhetően a főiskolák, az egyetem (UGent), a város és a nemzetközi diákszövetség közötti jó együttműködésnek.

"A döntőben Bécs, Valencia, Toulouse és Padova ellen versenyeztünk" - mondta Frederik De De Decker a Genti Egyetemről a VRT Newsnak.

Az Erasmus csereprogramot 35 évvel ezelőtt indították el. Egy évvel később, 1989-ben alakult meg Gentben az Erasmus Student Network (ESN). Az ESN egy nemzetközi diákszövetség, amelynek célja, hogy az Erasmus cserediákok jól érezzék magukat a fogadó országban.

Az egyesületnek jelenleg közel 14 000 tagja van. Az elmúlt 35 évben mintegy 12 millióan vettek részt az Erasmus csereprogramban Európa minden tájáról. A programban ma már diákok és oktatók is részt vehetnek.

"A különböző genti felsőoktatási intézmények által nyújtott szolgáltatások minősége, a felsőoktatási intézményeknek a várossal és a diákszövetségekkel való együttműködése, az Erasmus-hallgatók integrációja iránti elkötelezettségük miatt, valamint azért, ahogyan mindenféle problémával foglalkozunk, beleértve a lakhatást is" - mondta De De Decker a VRT-nek. "Gyanítjuk, hogy ennek az elismerésnek hatása lesz. Az UGentben még van mozgástér arra, hogy több külföldi diákot fogadjunk".

Jelenleg Gent évente körülbelül 1500 Erasmus-hallgatót fogad. Különösen spanyolok, lengyelek, németek és franciák találnak utat a városba. "Nagyon jó hírünk van a spanyol diákok körében" - mondta De Decker. "Ők szívesen maradnak itt, és fordítva, a mi diákjaink számára Spanyolország vonzó célpont a tanuláshoz". Az elismerés biztosíthatja, hogy még több nemzetközi diák találja meg az utat Gentbe.

A város lenyűgöző építészetén, furcsa utcáin és gyönyörű csatornáin túl Gent valami mást is kínál, ami vonzza az embereket: az utcai művészetet. A város energiáját és vibráló életerejét mutatja, hogy Gent falai és épületei a művészi kifejezés és a kulturális megnyilatkozások vásznai.

Gent gazdag vallási és építészeti örökséggel is rendelkezik. A Szent Bavo székesegyház 2021-ben, többéves felújítás után újra megnyitotta kapuit, és egy igazán hihetetlen élményben részesíti a látogatókat. Nemcsak a híres genti oltárkép tábláit restaurálták, hanem egy új látogatóközpont is jobb körülmények között fogadja a még több látogatót. Az élményt teljesen új szintre emelik a modern technológia segítségével, és teljes pompájukban mutatják be a székesegyházban őrzött hiteles műkincseket.

A Van Eyck testvérek által készített genti oltárkép, más néven "A misztikus bárány imádása" 1432-ben készült el, és világszerte nagyszerű műalkotásként és a valaha készült egyik legnagyobb hatású festményként ismerik el. A 18 tábla a Bibliából vett jeleneteket ábrázol, valamint az oltárkép megrendelőjének, Joos Vijdnek és feleségének, Elisabeth Borluutnak a portréját. Az egyik tábla azonban másolat, mivel 1934-ben egy lopás során két táblát is elloptak, de az egyiket névtelenül visszaszolgáltatták, a másik pedig mind a mai napig rejtélyes maradt. A remekmű restaurálása 2012-ben kezdődött, és nemrég fejeződött be, így a mű a legjobb formájában mutatkozik be.

Nem "A misztikus bárány" az egyetlen látványosság, amely lenyűgöző felújításon esett át. Maga a székesegyház mostantól egy vadonatúj látogatóközponttal rendelkezik, amely az épület alatti tágas kriptában található, míg a Szent Bavo oldalához egy üveglift-tornyot is építettek, így mind a négy emelet 100%-ban mindenki számára elérhetővé vált.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play