Sokba kerülhet egy ugrás a Bledi-tóba

2023. április 10.

print Hetedhétország.hu

Sokba kerülhet egy ugrás a Bledi-tóba

Túl sok a turista és a szabálysértés - ezentúl ez másképp lesz.





Bled Szlovénia egyik legfontosabb turisztikai célpontja, amely évente több ezer látogatót vonz. A polgármester most rendet akar tartani a turistatömegek között, és következetesen büntetni akarja a szabálysértőket.

Anton Mežan, Bled polgármestere idén szeretné valóra váltani választási ígéretét, és biztosítani a rendet a szlovéniai tó körül.

"Az idei nyári szezonban biztosítani akarjuk a közrendet, a nyugalmat és a környezet tiszteletben tartását a tó körül, különösen a Várfürdőtől (Grajsko kopališče) a Toplice hotelig tilos a fürdés, a gyepen való üldögélés és piknikezés" - mondta Mežan az STA szlovén hírügynökségnek.

Szlovénia egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának rekordszezont jósolnak az idei nyárra, talán azért is, mert a CNN-Travel nemrég Bledet a világ 25 legszebb úti célja közé választotta. Hogy jól megbirkózzanak a nyaralók rohamával, a tó körüli szálláshelyeken etikettszabályokat tartalmazó tájékoztató leveleket helyeznek ki.

"Mindenkit szívesen látunk Bledben, de a vendégnek tudomásul kell vennie, hogy ez a mi otthonunk, és a mi szabályaink szerint kell viselkednie. Csak így lehetünk végül mindannyian elégedettek" - hangsúlyozta a polgármester.

A szabályok betartását egy újonnan létrehozott közrendvédelmi hivatal szervei és önkéntesek fogják ellenőrizni. Szigorúan őrzik majd azokat a területeket, ahol tilos a fürdés, a napozás és az üldögélés. Romana Purkart, a bledi turisztikai hivatal munkatársa az N1 szlovén televíziónak elmondta, hogy a Zdraviliška park és a Jezerska sétány környékén figyelhetőek meg leggyakrabban ezek a szabálysértések:

"A fürdőzési tilalmat ott egyértelműen figyelmeztető táblákkal jelzik. Ha a látogatók megszegik a szabályokat, a közrendvédelmi hivatal 200 eurós bírságot szabhat ki rájuk".

Bledben már 2017 óta önkormányzati rendelettel a "közrend és a nyugalom" érdekében fürdőzési tilalmi zónákat alakítottak ki, amelyeket figyelmeztető táblákkal jelöltek meg.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play