Jobb kedvre derítik a bécsieket

2023. március 31.

print Hetedhétország.hu

Jobb kedvre derítik a bécsieket

London adta az ötletet Bécs legújabb, színes utca projektjéhez.





Londoni mintára kiszínezi az utcáit az osztrák főváros. Két kereszteződésben már tarka aszfaltszőnyeg fogadja az arra járókat. A köztéri művészeti alkotások nemcsak üzenetet hordoznak, de jobb kedvre is derítik a bécsieket.

A londoni Picadilly Circus és a Tottenham Court Road adta az ötletet Bécs legújabb, színes utca projektjéhez, amelynek keretében nemzetközi művészeket hívtak meg, hogy színezzék ki az osztrák főváros egy-egy kereszteződését. Meidlingben és Donaustadtban már ki is terítették az utcai szőnyegeket.

A meidlingi Niederhofstraßén látható 75 négyzetméteres alkotás Iris Andraschek munkája és egy tradicionális ukrán szőnyegre emlékeztet. A művész ezzel szólal fel a háború ellen és hirdeti a békés egymás mellett élés fontosságát.

Bécs 22. kerületében, a Dr.-Adolf-Schärf-Platz-on is egy kereszteződés kapott új színeket. A száz négyzetméteres alkotáshoz egy üvegprizmán megtörő fénysugár adta az ötletet. Április végétől pedig csigák másznak majd komótosan a 15. kerületi Zinckgasse/Märzstraße kereszteződésében - emlékeztetve az autósokat arra, hogy lassítsanak a közelben lévő iskola miatt. De a csigaházak arra is utalnak, hogy jó néha visszahúzódni egy biztonságos helyre és ott erőt gyűjteni, hogy aztán újra előbújva megvalósíthassuk céljainkat.

„Bécs egy színes város és ennek az utcaképében is tükröződnie kell” – mondta Ulli Sima városi tanácsnok a projekt első alkotásai kapcsán. A három tarka aszfaltszőnyeget a jövőben továbbiak követik majd.

(Címlapfotó: Színes utcák Bécsben – jó kedvre derítenek és üzenetet hordoznak © PID/Christian Fürthner)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play