Január 1: Zágráb így lép be a schengeni és az euróövezetbe

2022. december 26.

print MTI/Hetedhétország.hu

Január 1: Zágráb így lép be a schengeni és az euróövezetbe

Nem kell többet órákig állni a határon.

 




Január 1-jétől Horvátország csatlakozik Schengenhez és bevezeti az eurót

Az uniós Horvátország január 1-jén bevezeti az eurót a nemzeti valuta, a kuna helyett. Ezzel egyidejűleg az ország csatlakozik a schengeni övezethez. Ez azt jelenti, hogy a magyar-horvát határon már nem lesznek ellenőrzések.

Horvátország volt a legfiatalabb tag, aki 2013-ban csatlakozott az EU-hoz. Az európai közös valuta bevezetéséhez számos feltételt kellett teljesítenie. Az árfolyam rögzített: egy euró 7,5345 kuna.

A horvátországi bankoknál 2023 végéig ingyenesen átváltható az utolsó nyaralásból származó horvát pénz - tranzakciónként legfeljebb 100 érmét és bankjegyet.

Litvánia legutóbb 2015-ben vezette be az eurót, Horvátország pedig a 20. euróország lesz. A schengeni zónát legutóbb 2011-ben bővítették ki, akkor Liechtenstein amely nem tagja az EU-nak csatlakozott Schengenhez.

Zágráb nagyobb felhajtás nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe

Horvátország január 1-jén nagyobb ceremónia és ünnepség nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

A lap Andrej Plenkovic horvát kormányfőre hivatkozik, aki egy rádióinterjúban elmondta: mindkét, Horvátország számára fontos eseményt jelképesen tervezik megünnepelni.

Eszerint az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.

Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

A fő esemény január 1-jén délben következik be. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Natasa Pirc Musar szlovén államfő a horvát-szlovén határon, a Bregana-Obrezje határátkelőhelyen találkoznak. Háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

"Nem lesznek nagy ünnepségek. Úgy gondolom, itt most szerénynek és alázatosnak kell lennünk, nagyon sokat dolgoztunk érte" - mondta a miniszterelnök az interjúban, hangsúlyozva, hogy jelképesen bár, de mindkét eseményt megünneplik.

(Címlapfotó: MTI/Varga György)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play