Két spanyol falu nem hajlandó a legszebbek közé kerülni

2022. november 27.

print Hetedhétország.hu

Két spanyol falu nem hajlandó a legszebbek közé kerülni

Inkább továbbra is rejtett gyöngyszemek maradnának.





Spanyolország a vidéki turizmus szerelmeseinek egyik vágyott célpontja. Az ország területén található kis spanyol városok és falvak lehetővé teszik, hogy utcáin keresztül a múltba utazzunk, ámuljunk népi építészetükön, felfedezzük kultúrájukat és hagyományaikat, kapcsolódjunk az őket körülvevő természeti környezethez - egyszóval, éljünk egy teljesen másfajta turizmust, amelyet a nagyvárosokban nem találunk.

Néhány ilyen település küzd azért, hogy ismertté váljon, hogy vonzza az utazókat, és ne merüljön feledésbe. De a skála másik oldalán egy teljesen ellentétes valóságot találunk: a falvak, amelyek inkább továbbra is rejtett gyöngyszemek maradnának.

A cél nem az, hogy teljesen elszigeteltek maradjanak a világtól, hanem a túlzsúfoltság helyett a fenntartható turizmust választják. Ez a helyzet két katalán falu, Rupit i Pruit és Siurana esetében is, amelyek nemrégiben visszautasították, hogy bekerüljenek A legszebb spanyol falvak közé, egy olyan egyesületbe, amely Spanyolország falvainak szépségét igyekszik terjeszteni.

Rupit i Pruit (Barcelona)

Katalónia északkeleti részén, Collsacabra régióban található a gyönyörű Rupit i Pruit település. Nemcsak épületeinek szépségével és az azt körülvevő természeti környezettel tűnik ki, hanem a Rupit falut uraló hatalmas sziklafallal is, ahol egykor a 10. századi vár állt. A vártól néhány kilométerrel arrébb, 950 méterrel a tengerszint felett van Rupit falu, egy kis házcsoport és a Sant Andreu templom.

File:Rupit - Barcelona - Catalunya - Spain - panoramio - diego cue (1).jpg

Rupit (c) wikipedia/Diego Cue

A település nem akar A legszebb spanyol falvak közé tartozni, és mint magyarázzák,

"ennek oka az volt, hogy tiszteletben tartottuk azt a tényt, hogy ennek a márkának a részévé válása a látogatók számának nagyon jelentős növekedését vonja maga után".

Ez a döntés nem  véletlenül született meg, a városnak már eddig is szembe kellett néznie az ellenőrizetlen turizmussal: "a covid-19 járvány következtében nagyon megnőtt a forgalom, és hétvégenként parkolási problémákkal, túlterhelt utcákkal találjuk szemben magunkat..., nem tudjuk azt a szolgáltatást nyújtani, amit szeretnénk, hogy képesek legyünk kiszolgálni az összes érkező turistát".

Ennek megfelelően a Rupit i Pruit-i Városi Tanács kénytelen volt meghozni néhány intézkedést, mint például a parkolás ellenőrzése és a történelmi központba való bejutás szabályozása. Mindezek az intézkedések nagy támogatást kaptak a városban, még a szállodatulajdonosok részéről is.

Siurana (Tarragona)

Egy szakadék szélén, mintha a szakadékba zuhanna, áll Siurana. A Gritella-hegység ad otthont ennek a bájos falunak, amely Cornudella de Monsant i Albarca településhez tartozik, és értékes örökséggel rendelkezik, amelyet az arab vár és a Santa Maria-templom maradványai fémjeleznek.

File:Siurana Kirche.jpg

Siurana (c) wikipedia/Michael131977

Természetesen nem feledkezhetünk meg a várost körülvevő hihetetlen környezetről sem. Siurána lábánál kék vizű víztározó húzódik, amelyet kiterjedt és buja erdők kísérnek. Nem csoda, hogy a település jelentős turisztikai vonzerővé vált.

Siurana sem akar a társulás része lenni. "Ez több autót, több buszt és sokkal több beáramló embert hozna nekünk, éppen most, amikor azon dolgozunk, hogy ezt a helyzetet szabályozzuk" - mondta polgármestere a 'Catalunya Rádiónak'.

A faluban mindössze 32 ember él, és ez a szám megsokszorozódik a látogatókkal, akik a hely varázsa miatt érkeznek a településre.

Ezzel a helyzettel szembesülve a városi tanács már kénytelen volt két parkolót építeni, amelyek összesen 180 férőhelyet foglalnak el. Egy számítógépes rendszeren is dolgoznak, hogy az autósok tudják, van-e szabad hely, mert ha ezek megtelnek, senki más nem mehet fel a településre.

"Azt szeretnénk, hogy a város ne legyen túlzsúfolt, és hogy a Siuranába érkezők boldogan távozzanak" - mondta a polgármester.

Mindkét spanyol település, Siurana és Rupit i Pruit, nem a nagyobb reklámra törekszik, hanem a fenntartható turizmusért száll síkra. Mindkét esetben a turisták minőségi kiszolgálása élvez prioritást, nem pedig a növekvő látogatószám fogadása.

(Címlapfotó: Siurana(c) wikipedia/Maximodelaiglesia)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play