Nők férfiszemmel - provokáló fotók a Helmut Newton-kiállításon Bécsben

2022. október 28.

print Hetedhétország.hu

Nők férfiszemmel - provokáló fotók a Helmut Newton-kiállításon Bécsben

Helmut Newton elsősorban nőkről készült ikonikus felvételeiről vált híressé. 





A mai napig egyszerre lenyűgözőek és provokálóak a vitatott divatfotós, Helmut Newton képei, akinek 100. születésnapjára retrospektív kiállítással emlékezik a Bank Austria Kunstforum Wien. A bemutatott csaknem 250 felvétel Newton teljes munkásságát felöleli. A Helmut Newton Legacy című kiállítás január közepéig látható.

Milliók ismerik és a kollektív emlékezet részei a német-ausztrál fotós, Helmut Newton képei, aki elsősorban nőkről készült ikonikus felvételeiről vált híressé. Fotóin a nők öntudatosan, agresszívan és a hatalmuk tudatában prezentálják magukat a szemlélőnek. Provokatív képeivel Newton folyamatosan feszegeti a társadalmi-morális határokat és egyben újradefiniálja azokat. Divatról és nőiességről szóló vízióival és vizualizációival kizökkenti és rabul ejti közönségét.

A kiállítás középpontjában Newton divatfotói állnak, amelyek a karrierjében is központi szerepet játszottak. 1938-ban a nemzetiszocialisták elől Ausztráliába menekült, itt kezdett bele a divatfotózásba. Saját stílusát a 60-as években, Párizsban találta meg, képein „a vágy tárgyait” – gyakran fiktív – kontextusba helyezi, megidézi a korszellemet és sajátos hangulatot teremt.

Raymond Chandler bűnügyi regényei, Alfred Hitchcock filmjei vagy James Bond kalandjai ihlette képeivel új fejezetet nyitott a divatfotózásban.

Mivel megbízóinak időnként határozott elképzelései és elvárásai voltak, ez Newtont arra ösztönözte, hogy megkérdőjelezze a hagyományos ábrázolási módokat és megrendezze képeit. Történetei a párizsi utcákon, garniszállókon játszódnak vagy éppen paparazzo-jelenetek. Szokatlan, teátrális kompozícióival eleganciát és ambivalenciát visz a felső tízezer és a divatvilág életének ábrázolásába, amelyet leginkább a luxus és az excentrikusság dominál.

Az 1980-as évek elején Newton a divatfotózástól az aktfotózás felé fordul. „Big Nudes” című sorozatával, amelynek csaknem életnagyságú portréin harcias meztelenségben ábrázolja modelljeit, provokálja közönségét, akárcsak „Naked” and „Dressed” című legendás diptichonjával. A sorozat képein ugyanabban a pózban jelennek meg modelljei: az egyik képen ruhában, a másikon meztelenül.

Noha a MeeToo-mozgalom kapcsán Newton neve sosem merült fel, mindig akadtak hangok, akik kritizálták látásmódját. Susan Sonntag egy 1979-es talkshow-ban például

nőgyűlölőnek nevezte, beteges fantáziával.

Helmut Newton műfajokon átívelő, hat évtizedet felölelő művészetét nem lehet kategorizálni. Provokáló képein elegancia, stílus és voyeurizmus olvadnak össze utánozhatatlanul. A Bank Austria Kunstforum Wien „Helmut Newton Legacy” című nagyszabású kiállítása Newton munkásságát dokumentálja 100. születésnapja alkalmából – igaz, a pandémia miatt némi késéssel. A tárlat 2023. január 15-ig látható.

 

Helmut Newton Legacy

Bank Austria Kunstforum Wien

2022. október 19. – 2023. január 15.

(Címlapfotó: Helmut Newton, Fashion, Melbourne, 1955 © Helmut Newton Foundation)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play