Megújult a töki romtemplom - története kevéssé ismert

2023. február 20.

print MTI/Hetedhétország.hu

Megújult a töki romtemplom - története kevéssé ismert

Az Árpád-kori templomrom a ROM Vándor program első állomásaként újult meg.





A leromlott állapotú Árpád-kori emlékhelyet mintegy 50 millió forintból állították helyre egy vállalati kezdeményezés révén és tavaly évvégén adták át a nagyközönségnek.

A Pest megyei község határában található 13. századi templomrom a ROM Vándor program első állomásaként újult meg.

A munkálatok során a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával megerősítették a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak kétirányú megközelíthetőségét.

A ROM Vándor program legfőbb célja építészeti örökségeink újrafelfedezése, megóvása és népszerűsítése, többek között azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával.

A program több mint száz romemlék feltérképezésével, és mintegy 50 helyszíni bejárásával kezdődött. Ezek közül 12-t választottak ki a szakemberek, amelyek mindegyike más-más minőségű beavatkozást igényel. A rehabilitáció a romok állagmegóvási, konzerválási, kisebb restaurálási munkálatait, és a műemlékek környezetének rendezését foglalja magába.

A templomrom története kevéssé ismert. Írásos emlékek alig állnak rendelkezésre a majd 800 éves egyházi épületről, illetve a közelében felépült középkori faluról. A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte. A templom nagy része leomlott, de a még álló falai elérik a 6 méteres magasságot. A 2000-es évek elején régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett. Ennek köszönhetően sikerült a pusztulást megállítani, azonban az elmúlt több mint húsz év környezeti hatásai felgyorsították az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás. Emellett a romemléket teljesen körbevevő magántulajdonú szántóföld is egyre közelebb került a falakhoz, lehetetlenné téve annak megközelítését.

A ROM Vándor programban már előkészítés alatt van a második helyszín Aszófőn, a Kövesdi templomromnál.

(Fotók: A Tök határában található Árpád-kori templomrom az átadás napján, 2022. október 14-én. MTI/Szigetváry Zsolt)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play