Energiaválság: Mire számíthatnak a Németországba utazók idén ősszel?

2022. szeptember 2.

print MTI/Hetedhétország.hu

Energiaválság: Mire számíthatnak a Németországba utazók idén ősszel?

Németország ősszel különösen vonzó úti cél, hiszen ilyenkor rendezik meg az Oktoberfestet.





A német kormány több olyan intézkedést vezetett be, amelyek célja az energiatakarékosság a téli időszakra, mivel az ország igyekszik csökkenteni az orosz gáztól való függőségét.

A kormány adatai alapján két év alatt bő tízmilliárd euró megtakarítást hozhatnak a most elfogadott rendeletek, amelyekben a többi között a középületek fűtéséről, az emlékművek kivilágításáról és a boltok utcára nyíló bejáratainak használatáról határoztak meg szabályokat.

A kötelező takarékossági szabályok elsősorban a közszférát érintik. Így az első - szeptembertől hatályos - rendeletben rögzítették például, hogy egyáltalán nem szabad fűteni a középületek nem állandó tartózkodásra használt helyiségeit, és csak 19 Celsius fokra szabad felfűteni az állandó használatban lévő helyiségeket.
    
Rendelkeztek egyebek mellett arról is, hogy a középületekben hideg vízben kell kezet mosni, mivel nem szabad használni a decentralizált - helyi, nem távhőszolgáltatással működő - vízmelegítő berendezéseket, ha működésük elsősorban kézmosásra szolgál.

Az új szabályrendszer azt is tartalmazza, hogy a biztonsági és vészvilágítás kivételével tilos az épületek és műemlékek külső megvilágítása.

A kiskereskedelmet érintő legfőbb új előírás szerint tilos állandóan nyitva tartani a fűtött üzlethelyiségek ajtóit vagy be- és kijárati rendszereit, ha ez hőveszteséget okoz, kivéve, ha menekülési útvonal részét alkotják. Azt is előírták, hogy este 22 órától reggel 6-ig tilos megvilágítani a reklámfelületeket, kivéve, ha a világításnak közlekedésbiztonsági vagy egyéb biztonsági szerepe is van.

Bár az energiatakarékossági intézkedések szigorúak lehetnek, ez nem jelenti azt, hogy a turistákat ne fogadnák szívesen, vagy ne lenne sok látnivaló német területen. Éppen ellenkezőleg, ősszel különösen vonzó az úti cél, hiszen ilyenkor rendezik meg az Oktoberfestet.

A sörimádóknak szóló fesztivál szeptember 17-től október 3-ig tart, és várhatóan több mint hétmillió turistát fogad. A fesztivál ráadásul várhatóan több mint 1,5 milliárd eurós turisztikai bevételt hoz az országnak.

Mint az Oktoberfest 2022 hivatalos honlapjáról kiderül, a fesztiválra és a sörsátrakba való belépés teljesen ingyenes, de az ételek és italok kezdő ára 12 euró.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play