Felújítás után megnyitják a látogatók előtt a hollókői várat - fotók

2022. június 2.

print MTI/Hetedhétország.hu

Felújítás után megnyitják a látogatók előtt a hollókői várat - fotók

Hollókőn pünkösdi programokkal nyílik meg újra a két éve bezárt vár. 





Hollókőn pünkösdkor nyílik meg újra a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik.

Pünkösd a húsvét és a karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe, nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.

Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát.

Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet. Pünkösdkor a rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba Hollókőt, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait.

Vasárnap az ófaluban a programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesíteni. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

A belépővel látogatható Pünkösdi Várnapokon vasárnap és hétfőn a frissen felújított Várban Szent László Vitézei tartanak fegyveres bemutatót, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a hollókői vár udvarán. Lehetőség lesz kipróbálni középkori fegyvereket és felpróbálni korabeli ruhákat.

A falu fölé magasodó középkori várromot a források már 1310-ben említenek. A vár fontos szerepet játszott a palócok és husziták közti feudális harcok idején, biztosítva az egykori falu védelmét, melynek maradványait a várfal közelében találták meg. A vártoronyból gyönyörködhetnek a látogatók a Cserhát festői hegyvidékében.

(Fotó: A felújítás alatt álló hollókői vár 2022. június 1-jén. (c) MTI/Komka Péter)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play