Bécs új múzeuma a fekete szórakoztatást és zenét ünnepli

2022. május 3.

print Hetedhétország.hu

Bécs új múzeuma a fekete szórakoztatást és zenét ünnepli

A múzeum a fekete művészek pályafutását mutatja be az 1940-es évektől a YouTube megjelenéséig.





Május 14-én nyitja meg kapuit Bécsben az Osztrák Fekete Szórakoztató és Fekete Zenei Múzeum (Das Österreichische Museum für Schwarze Unterhaltung und Black Music - ÖMSUBM), amely az első fekete kulturális és zenei múzeum lesz a német nyelvterületen.

A múzeum a Belvedere 21 része lesz, és lemezek, magazinok, autográfok és emléktárgyak kiterjedt archívumának ad otthont. A kiállítást és a tér elrendezését úgy tervezték, hogy a fekete művészetről és történelemről szóló élénk vitáknak adjon teret.

A múzeum alapgondolata, hogy a fekete művészek és előadóművészek történeteit állítsa előtérbe, és azokra összpontosítson, akik a fehér dominanciájú német nyelvű szórakoztatóiparban emelkedtek a figyelem középpontjába.

A kiállítás olyan fekete hip-hop művészekre és televíziós személyiségekre összpontosít majd, mint Tic Tac Toe, Arabella Kiesbauer, a Rounder Girls, Mola Adebisi és Roberto Blanco, nyomon követve karrierjüket az 1940-es évektől a nyolcvanas évek elejéig, ami a televíziózás hanyatlásával és a YouTube térhódításával bekövetkezett fordulópont.

A térben előadásokat, előadásokat, panelbeszélgetéseket és koncerteket is tartanak majd jelenleg Ausztriában élő fekete művészek, aktivisták és médiamunkások, akik párbeszédet kezdenek a múzeum gyűjteményével, és a múzeumot a múlttal való előremutató eszmecsere helyszínévé teszik.

A tervek szerint az ÖMSUBM egy átfogó és folyamatosan bővülő multimédiás gyűjteményt tartana fenn, amely lemezeket, folyóiratokat, autogramokat és emléktárgyakat is tartalmazna. Az archívum magját adományok, kölcsönzések és magánszemélyektől történő vásárlások alkotják.

(Címlapfotó: ÖMSUBM/Hannah Aders)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play