Ötletek hétvégére: Felfedezésre várnak az ország izgalmas túraútjai

2022. április 11.

print Hetedhétország.hu

Ötletek hétvégére: Felfedezésre várnak az ország izgalmas túraútjai

Beköszöntött a tavasz, eljött az ideje annak, hogy végre kimozduljunk a négy fal közül és felfedezzük Magyarország természeti csodáit. 





A Pilistől a Bakonyig, az Északi-középhegységen át a Bükkig számos kijelölt hegyi túra várja a kikapcsolódni vágyókat.

A fővárostól mindössze egy órára található a Pilismarótot és Pilisszentlélekkel összekötő, mintegy 9 km hosszú piros útvonal, amelyet elsősorban azoknak ajánlunk, akik nem ijednek meg a meredekebb emelkedőktől. A falu központjából mintegy 2 km-es gyaloglással érhető el a Miklós-Deák-völgyi tó. A tórendszert 2014-ben újította fel a Pilisi Parkerdő Zrt., környezete pedig napjainkra kedvelt kirándulóhely lett. A túra során egy hangulatos erdei kishídon átkelve a Hirsch-orom kaptatójához jutunk, ahol a panoráma mindenkit levesz a lábáról: előttünk a Kis-Disznó-hegy, mögötte a Disznós-hegy, távolabb Pilismarót és a Börzsöny csúcsai láthatók. 

Könnyed, pár kilométeres gyalogtúrával egy teljesen új világot fedezhetünk fel Budapesttől egy ugrásra. A Pótharaszti sétaerdőben bújik meg a Buckás sétakör elnevezésű túraútvonal, amely Csévharaszt határában, az erdészet által kialakított pihenőnél kezdődik. Az erdőkkel körülvett „Farkasordítói rét” önmagában is hangulatos, de a kényelmet és a kikapcsolódást további berendezések is szolgálják. A helyi erdőgazdaság 2018-ban átadott egy tájba illő erdei tantermet, két komfortos menedékházikót, de telepítettek még ide asztalokat, padokat, tűzrakóhelyet is. A túrázók a környező erdőkben barangolva számos védett természeti értékkel találkozhatnak. Fellelhető itt többek között a homoki nőszirom, a tartós szegfű, de itt található a csévharaszti borókás is, mely 1939-óta áll természetvédelmi oltalom alatt.

A Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Cuha-völgy, amely egyszerre vadregényes, könnyen bejárható, és olyan magával ragadó, hogy szinte észre sem veszi az ember, hogy legyalogolt néhány kilométert. A Bakonyerdő Zrt. területén vezet keresztül a Hajagi tekergő turistaút. A 17 kilométer hosszú ösvény első állomása a Szent Gellért püspök emlékére emelt kápolna és kálvária. Tovább haladva, a Ráktanya kulcsosházat lehet megcsodálni, majd átkelve a Rend-kő nyergén, a piros jelzésen át le lehet ereszkedni a Gella-patak völgyébe. Az utat vadlétrás szakaszok keresztezik, és óriási mezőkön halad keresztül. Szintén itt található még a Hubertlaki tanösvény, amely kalandos kirándulást ígér, az utat érdemes a bakonyi Gyilkos-tóval zárni.

Sokak szívében különleges helyet foglal el a Zempléni-hegység, amely erdős vonulataival, vadregényes, hosszú patakvölgyeivel az Északi-középhegység egyik kiemelkedő tagja.

Fuzér, Fuzéri Vár, Középkor, Magyarország

Füzéri vár (c) pixabay

Szerencsére számos túra segít az Északerdő Zrt. kezelésében lévő erdő felfedezésében. Ilyen többek között az Országos Kéktúra is, amely Hollóházáról a Nagy-Milic csúcsán át Füzérre vezet, ahol az ország egyik legszebb fekvésű várát találni. Az erődöt oklevélben először 1264-ben említik, valószínűleg az Aba-nemzetség tagjai emelték, a 16. században pedig rövid ideig itt őrizték a magyar királyi koronát. A hét magyar természeti csoda közé választott várból pompás kilátás nyílik a Zemplénre és a Milicre. A túra közepesen nehéz, így egy jó kondiban lévő erdőnjárónak ez nem jelenthet akadályt.

Tolna megyében található Tolnai Zöldút mindegy 46 kilométer hosszan öleli fel a környékbeli értékeket, a természeti és kultúrtörténeti emlékeket egyaránt. A Lengyel, Kurd, Csibrák, Dúzs, Hőgyész, Mucsi és Závod településeket érintő túraút kerékpárral, gyalogosan, és a kényelmesebbek kedvéért, autóval is végigjárható, hiszen a falvakat műút köti össze. A terület növény- és állatvilága minden évszakban különleges látványt nyújt a nem mindennapi klímának köszönhetően. A védett növényfajok közül a bíboros kosbor kifejezetten jól érzi magát az erdőkben, és szép számban láthatunk illatos hunyort és gyógynövényfajokat is. A települések egyaránt bővelkednek vallási, történelmi, és a grófi időkből ránk maradt emlékekben, valamint feltétlenül látogassunk el a helyi termelőkhöz is, akik a lehető legnagyobb gondossággal készítik portékáikat. Május 7-én tartják az első Tolnai Zöldút Teljesítménytúrát, amely négy különböző távon teljesíthető.

A Vértes hegység egyik legszebb kilátását kínálja a 4,6 km hosszú Panoráma tanösvény, amit gyalogosan, de akár kerékpárral is végig lehet járni. Csákberény település határából, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumtól indul a sétaút. A tanösvény elején van egy kisebb emelkedő, majd a cserjés rész után remek kilátás nyílik a sziklákról a tájra. Az erdőbe visszatérve, az út végén még egy Mária-kép kegyhelyet, illetve egy vadlest is meg lehet csodálni. A talajviszonyoktól és a domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek és kultúrerdők váltják egymást.  A tanösvény ingyenesen látogatható egész évben.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play