Gondtalan séta Madridban: ezentúl könnyű vizet keresni a forró nyári napokon

2022. március 28.

print Hetedhétország.hu

Gondtalan séta Madridban: ezentúl könnyű vizet keresni a forró nyári napokon

Egy új alkalmazás megmutatja a felhasználóknak, hogy hol van a legközelebbi ivókút Madridban.





A Víz világnapját alkalmából a Madrid Móvil alkalmazás egy új funkcióval bővült, amely megmutatja a város ivókútjainak helyét.

Az új eszköz megmutatja a felhasználónak a szökőkút elérésének leggyorsabb útját, és a legközelebbi nyilvános WC-k helyét is, így a városban tett séta igazán gondtalan élménnyé válhat.

Az alkalmazásbővítés célja ugyanakkor, hogy az embereket arra ösztönözze, hogy a város által biztosított minőségi csapvízhez forduljanak, ahelyett, hogy palackozott vizet vásárolnának, és ezzel növelnék a műanyagszennyezést.

A spanyol fővárosban összesen 2023 ivóvízforrás található a városrészek zöldterületein és közútjain. 

A kutakat havonta felülvizsgálják, és elvégzik a tisztítást, fertőtlenítést, a hidraulikus rendszer, a vízelvezetés és az összes elem ellenőrzését, amely ezeket alkotja. Ezenkívül felújítási munkálatokat végeznek azokon, amelyek ivóvízcsatlakozási problémákat vagy az akadálymentesítési előírásokhoz való igazítást jelenthetnek.

Madridban nagyszámú díszkutat is találunk, és Madrid az egyik legnagyobb számú ilyen típusú létesítménnyel rendelkező európai városnak számít, összesen több mint 560-at számlálva. Ezek régiségük és kialakításuk vagy különböző korok művészetének ábrázolása miatt fontos művészeti örökséget képviselnek.

Plaza De Espana, Madrid, Spanyolország

Madridban még egy nagy szökőkutat is szenteltek a víz születésének (c) pixabay

Madrid olyan alternatív vízforrásokat is használ, mint például a szennyvíz regenerálása, amely a város szennyvízkezelési rendszerének tisztítóműveiből származó víz felhasználását jelenti.

A talaj alatti kutakból és vízutakból származó alternatív vízforrások felhasználása érdekében helyreállították az Amaniel és a Fuente del Berro vízutakat, amelyekkel zöld területeket lehet öntözni.

A "vízi utak" (viajes de agua) technológiáját, amelynek lényege, hogy a vizet kis forrásokból galériákon keresztül vezetik át, az arabok hozták Spanyolországba az Ibériai-félsziget meghódítása során.

Ezekkel és más kezdeményezésekkel a városnak az elmúlt években sikerült akár 20%-ot is megtakarítani az ivóvízfogyasztásban.

(Címlapfotó: Madrid (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play