Zelenszkij beszédében felidézte budapesti élményeit

2022. március 25.

print Hetedhétország.hu

Zelenszkij beszédében felidézte budapesti élményeit

Mélyen megrázták a cipők a Duna-parton, amelyek a tömeggyilkosság áldozatainak állítanak emléket.

Csütörtök este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcson is felszólalt videón keresztül. Elmondta, hogy milyen károkat okoz az egy hónapja indult orosz agresszió, megemlítve a Csernobilt ért támadást, a civil áldozatokat, a mindennapi szenvedéseket.

Majd felsorolta az őket támogató országokat, de Magyarországot a végére hagyta, és Orbán Viktorhoz szólva jóval keményebb hangot ütött meg:

 „Magyarország... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell döntenek, kivel vagytok szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is.

De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.

Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek.

És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el.

És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.

(Címlapfotó: Budapest, Duna-part, holokauszt emlékmű (c) MTI/Balogh Zoltán)


Kapcsolódó hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play