Templomos lovagok titkos templomát találták meg Ausztriában

2021. november 23.

print Hetedhétország.hu

Templomos lovagok titkos templomát találták meg Ausztriában

A középkori templom freskói a templomos lovagok szimbólumait ábrázolják, köztük a horogkeresztet, amely később a nácik jelképe lett.





Salzburgi amatőr kutatók Stájerországban találtak egy kápolnát, amelyet a templomos lovagok építhettek - adta hírül az ORF.

A középkori templom freskói a templomos lovagok szimbólumait ábrázolják, köztük a horogkeresztet, amely később a nemzetiszocializmus jelképe lett.

Szent János kápolna Prüggben (c) wikipedia/Heinz Holzmüller

A Szent János-kápolna a stájerországi Pürggben, a Grimming lábánál áll. Salzburgi kutatók azt gyanítják, hogy a 12. századi templomot a templomos lovagok építették.

"Az a különleges ebben a templomban, hogy ez egy megerősített templom. Ez látható az erődítési falakon. Ezeket valószínűleg a templomosok építették, hogy válságos időkben védelmet nyújtsanak a helyi lakosságnak"

- mondja Herbert Heiß. A salzburgi rendőr a feleségével együtt fedezte fel ezt a kapcsolatot a templomosokkal. A templomos lovagok nyomában járják be egész Európát.

A templomosok megerősített kolostorokat építettek a zarándokutak mentén. A keresztes háborúk idején ők voltak a pápa elit alakulatai a Szentföldön.

A Szent János kápolnát arab írásjelek díszítik.

"Ami szokatlan, az ez a régi arab írás, amelyet jobbról balra olvasnak. Azt jelenti "Allah". A festő a Szentföldről, Jeruzsálemből hozhatta magával" - mondja Elisabeth Heiß.

A kápolna freskói (c) wikipedia/Uoaei1

Nem a rendőrpáros az egyetlen, akit lenyűgözött a Szent János-kápolna és a lovagrend története. Magdalena és Sophie Kirchgasser nővérek a Salzburgi Egyetemen a lovagrendről írják doktori disszertációjukat. "A Szent János-kápolnán áthaladó színek is rendkívül érdekesek. A fekete az anyagi értéket jelképezi. A piros az áldozatot jelképezi. A fehér a spiritualitást jelképezi" - mondja a két nővér.

Ez a három szín volt a nemzetiszocialisták szimbolikus színe is. És valóban, a horogkereszthez Adolf Hitler is ihletet meríthetett Pürggben.

"Ugyanezt a horogkeresztet Hitler is leírta a Mein Kampfban. Nem tudjuk, hogy Hitler itt járt-e, de nem zárható ki"

- mondja Daniele Mattiangeli, a Salzburgi Egyetem jogtörténésze.

(Nyitókép: Prügg (c) Österreich Werbung/Harald Eisenberger)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play