Újabb attrakcióval bővült Bécs: Éjszakánként életre kel a bécsi Műszaki Múzeum

2021. október 27.

print Hetedhétország.hu

Újabb attrakcióval bővült Bécs: Éjszakánként életre kel a bécsi Műszaki Múzeum

Sötétedés után lenyűgöző fényinstallációk elevenednek meg a Műszaki Múzeum homlokzatán. A fényjátékkal az aktuális kiállításokra reflektálnak és így szeretnének kedvet csinálni a múzeumlátogatáshoz.





A múzeum épületéről elstartoló Ariane-6 hordozórakéta, mesterségesintelligencia-processzor, akkumulátorokat feltöltő napelemek – mostantól sötétedés után minden nap ilyen látvány fogadja a bécsi Technisches Museum (Műszaki Múzeum) előtt elhaladókat.

A projection mapping nevű eljárás segítségével a historikus épület homlokzatához igazított képek és videók, 2D és 3D animációk tematikájukban az aktuális kiállításokhoz igazodnak és céljuk, hogy becsalogassák az embereket a tárlatokra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Ariane-6 hordozórakétája például a múzeum űrkutatással kapcsolatos szekciójára igyekszik felhívni a figyelmet. Miután a rakéta Föld körüli pályára állt, a nézők megcsodálhatják, milyen a napfelkelte a világűrben, majd visszatérésekor a Kék Bolygó látványából kapnak ízelítőt.

Az „Energia” című állandó tárlathoz kapcsolódóan napelemek rajzolódnak ki az épület oszlopain, miközben kábelek óriási hálózatán keresztül akkumulátorokat töltenek fel.

A „Mesterséges intelligencia?” című időszaki kiállítás alkalmából MI-processzorrá avanzsál az épület homlokzata, bootol, adatokat gyűjt és szekvencializál, hogy végül lenyűgöző fényjátékként mutatkozzon meg az eredmény.

A különleges fényinstallációk Lucas Dikany és Xaver Hopfgartner médiadizájnereknek köszönhető, akik korábban már az Ausztria legnagyobb és leggyorsabb gőzmozdonyának belső életéről készült videóinstallációval nyűgözték le a múzeum látogatóit.

A mostani fényjátékhoz különböző technikákat használtak: míg az energia témakörhöz kapcsolódó jelenetek klasszikus 3D-renderelés eredményei, addig az űrkutatásról szóló fejezetnél már az Epic Games Unreal Engine játékfejlesztő motorját is segítségül hívták. A mesterséges intelligenciához készült tartalmak egy részét pedig mesterséges intelligencia készítette műalkotások alapján.

Az épület elhelyezkedésének és a különleges projekciós technikának köszönhetően a bécsi Technisches Museum Ausztria első olyan kiállítóháza, amelynek folyamatosan videóinstallációkat lehet vetíteni a homlokzatára.

(Nyitókép: Mesterséges intelligencia készítette animáció a bécsi Műszaki Múzeum homlokzatán © Technisches Museum Wien)

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play